16 Nisan 2024 Salı

İstanbul'da 'sağlık grevi': Hakkımız ödenir, ödeyin

İstanbul'da pek çok hastanede iş bırakan sağlık emekçileri, sağlık işinin bir ekip işi olduğunu vurguladı. Sağlık emekçileri, "Hakkımız ödenir, ödeyin" dedi. 

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İstanbul'da pek çok hastanede bir günlük iş bırakma eylemi yaptı. Meclis'te görüşülen torba yasaya ek bir maddeyle pratisyen hekimlere 2 bin 500, uzman hekimler ve diş hekimlerine ise 5 bin lira zam yapıldığı duyuruldu. 

Hekim olmayan sağlık emekçileri zam dışı kaldıkları için düzenlemeyi eleştirmişti. Sağlık emekçileri sağlık işinin bir ekip işi olduğunun altını çizmişti. Tepkiler üzerine Meclis'teki düzenleme 22 Aralık'a ertelendi.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Kardiyoloji Enstütüsü, Çapa Tıp Fakültesi ve İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesinde iş bırakan sağlık emekçileri hastanelerde açıklama yaptı.

CERRAHPAŞA
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesinde iş bırakan sağlık emekçileri hastane içerisinde yürüyüş yaptı. Türk Sağlık Sen şubesinin ortak eylem yapmama yönünde direncine rağmen eylem SES ve Türk Sağlık Sen üyesi sağlık emekçilerinin çabasıyla ortak eyleme dönüştü.

Dev Sağlık-İş ve Sağlık-İş üyesi işçilerinin destek verdiği eylemde konuşan SES İş yeri Temsilcisi Aydın Erol, yıllardır ekip çerisinde sağlık hizmeti veren temizlik görevlisinden hasta bakıcısına, teknisyeninden laborantına, hemşiresine ve hekimine kadar sistemin bütün açıklarını birlikte kapattıklarını dile getirdi. Erol, "Birçok arkadaşımızı kaybettik, hastalandık iyileştik tekrar sağlık hizmeti vermeye devam ettik. Bu süre içerisinde ne aldık, dediler ki hakkınız ödenmez, ödemediler de. Sağlık Bakanının Mecliste alkışlatması var, balkonlarda alkışlamalar ama hemen akabinde hepimiz zılgıt yemeye fırça yemeye devam ettik. Tehdit edildik, fiziksel şiddete uğradık. Haklarımız için bugün Sağlık-Sen katılmasa da Türk Sağlık-Sen ile iş bırakma kararı aldık. İktidarın dikkatini çekmek istiyoruz, yeter artık diyoruz. Ocak ayında aldığımız maaşı aralık ayında almıyoruz. Zam yapıyoruz diyorlar, gelen zamlarla cebimizdeki para erimeye devam ediyor."

Sağlık emekçilerinin ve hastaların alkışlarıyla sözlerine son veren Erol, bir kez daha ortak mücadele çağrısı yaptı.

TALEPLER SIRALANDI
Hastane içerisinde alkışlar ve sloganlarla yürüyen sağlık emekçilerine hastalar da destek verdi. Hastane içerisindeki yürüşün ardından basın açıklamasını SES Aksaray Şube Yöneticisi Birsen Seyhan yaptı. Sağlık emekçilerinin her geçen gün daha da fakirleştiğini söyleyen Seyhan taleplerini sıraladı:
▪ "Tüm sabit ücretlere gerçek enflasyon oranında ek zam verilsin,
▪ Vergi dilimi soygununa son verilsin,
▪ Asgari ücretten vergi alınmasın… Asgari ücretin üstündeki gelirimizde vergi yüzde 10 da sabitlensin,
▪ 3bin 600 ek gösterge seçim vaadi olmaktan çıkarılsın biran önce düzenleme yapılsın,
▪ Gıda, elektrik, doğalgaz gibi, temel ihtiyaç maddelerinden alınan dolaylı vergiler kaldırılsın,
▪ Sağlık iş kolunda 5 yıla 1 yıl yıpranma düzenlemesi yapılsın erken emeklilik düzenlensin,
▪ 12 Saat üzeri çalışma yasaklansın mesai sonrası çalışma iki kat ücretlendirilsin,
▪ 4-B süresiz sözleşmeli, 3+1 sözleşmeli kadroya alınsın istiyoruz."


'ARTIK YETER'
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Kardiyoloji Enstütüsünde iş bırakan sağlık emekçileri ise hastane önünde açıklama yaptı. Türk Sağlık Sen ve Sağlık Sen üyelerinin de destek verdiği eylemde konuşan SES İşyeri Temsilcisi Türkan Aydoğmuş, "14 kalemde alınan katkı, katılım payları, ilave ücretler, sağlıkta artan şiddet, değersizleştirme politikaları ile sağlık emekçileri tükeniyor. Üstüne bir de sağlık emekçileri ayrıştırılıyor. Yeter artık, bu ayrımcı, iş barışını bozan uygulamalardan vazgeçilmelidir. Halkımızın eşit, nitelikli sağlık hakkı almasını istiyoruz. Biz sağlıkçılar geçiriyoruz ve artık yeter diyoruz" dedi.

BAKIRKÖY
Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi önünde bir araya gelen sağlık emekçileri, tüm iyileştirmelerin ayrımsız olarak tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçilerine yapılmasını istedi. "Tükeniyoruz, sessiz kalma" pankartı taşıyan sağlık emekçileri,  "Hakkımız ödenir, ödeyin" dedi.

SES İş yeri Temsilcisi Nuran Güngör, "Biz sağlık emekçileri Covid ile mücadele ederken, hastalanırken, hayatımızı kaybederken 'Emekleriniz ödenmez' edebiyatı yapanlara cevabımız netti. Hakkımız ödenir, ödeyin! 2022 yılı TİS masasına 100 den fazla talebi konfederasyonumuz KESK üzerinden yollamıştık. Ancak birçok talebimiz ne hükümet tarafından ne de yetkili sendika tarafından tartışmaya dahi açılmamıştı" dedi.

Samatya'da eylem yapan sağlık emekçileri hastane içinde yaptıkları yürüyüş  sonrası Cerrahpaşa'ya geçti. Okmeydanı Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesinde, Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Seyrantepe ek hizmet binasında. Gaziosmanpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ve Eyüp'te de iş bırakan sağlık emekçileri taleplerini sıraladı ve mücadele edeceklerini kaydetti. 

Foto: Evrensel