1 Mayıs 2024 Çarşamba

'İstanbul Sözleşmesi'nin muhatabı biziz, haklarımızı savunacağız'

İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmek istemesine karşı tepkiler sürüyor. "Biz kadınlar, hayatlarımız hakkında tek ve biricik söz sahibi kişiler olduğumuzu tekrar ilan ediyoruz" diyen kadınlar İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılmasına izin vermeyeceklerini kaydetti.

Kadına yönelik şiddit ve katliamlar devam etmesine rağmen iktidarın İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmek istemesine yönelik tepkiler sürüyor. İstanbul Sözleşmesi Yaşatır İzmir Kampanya Grubu, Alsancak'ta "Büyük Kadın Dayanışması" adı altında oturma eylemi yaptı. 

Burada yapılan konuşmalarda İstanbul Sözleşmesi'nin, kadınların eşitlik mücadelesinin evrensel boyutta kaleme alınmış en önemli yazılı metinlerinden biri olduğu belirtilerek, "İstanbul Sözleşmesi'nden çekilerek bizleri her türlü ayrımcılık, şiddet ve ölümle tehdit edenlerden korkmuyoruz; sözleşmeden vazgeçmiyoruz" denildi. 

Dünyanın içinde bulunduğu pandemi koşullarında, devletin ve dolayısıyla iktidarın dikkatinin halk sağlığını korumaya yoğunlaştırmak yerine, salgının yükünü taşıyan kadınları İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmekle tehdit ettiği ifade edilerek, yaşam ve yaşam hakkının tartışmaya açık bir konu olmadığını vurgulandı, "İzin vermiyoruz" denildi. 

İstanbul Sözleşmesi'nin bu ülkede yaşayan herkesi, cinsiyet, ırk, renk, dil, din, görüş, ulusal veya sosyal köken, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği, engellilik, medeni hal, göçmen veya mülteci statüsüne dayalı olarak ayrımcılık yapılmasının önüne geçerek şiddete karşı koruduğu vurgulandı. 

"Biz kadınlar, hayatlarımız hakkında tek ve biricik söz sahibi kişiler olduğumuzu tekrar ilan ediyoruz" diyen kadınlar, iktidarın sözleşmenin feshedilmesiyle değil, kadınların yaşamlarına kastedenleri engellemekle ve İstanbul Sözleşmesi'nin maddelerini hayata geçirecek kanunları yapmakla uğraşmaya çağırdı.

Duygu Delen ve katledilen diğer kadınların hatırlatıldığı konuşmalarda, "Erkek şiddeti ile öldürülmüş kadınların hesabını sormaktan asla vazgeçmeyeceğiz" dedi.

Katledilen kadınların isimleri okundu ve tüm kadınlar "yaşıyor" diye slogan attı.

Konuşmalarda şunlar ifade edildi: "Geldiğimiz noktada, AKP'li kadınların bile, sağladığı güvenceleri görerek savunduğu İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmeyeceğiz. Hayatlarımız pazarlık konusu değildir. Haklarımızı, toplumsal cinsiyet eşitliği ilkesi doğrultusunda koruyan İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmeyi veya sözleşmeyi değiştirmeyi kabul etmiyoruz. Devletin ve dolayısıyla hükümetin birinci görevi, sözleşmenin tüm maddelerinin pratik uygulamalarını sağlayacak yasaları uygulamaktır. İstanbul Sözleşmesi'nin muhatabı olan bizler, dün, bugün olduğu gibi yarın da haklarımızı savunmak için her yerde olacağız."

Konuşmaların ardından forum düzenlendi. Kadınlar ve LGBTİ+'lar kürsüden söz aldı, İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılmasına izin vermeyeceklerini söyledi.