20 Mayıs 2024 Pazartesi

İşgal saldırılarından sonra 176 kadın katledildi 270 kadın tutuklandı

Kuzey Suriye Şiddeti Belgeleme Merkezi (VDC), 25 Kasım dolayısıyla yayınladığı raporda 20 Ocak 2018'de başlayan Efrîn ve 9 Ekim 2019'da gerçekleştirilen Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik işgal saldırılarından sonra bölgede 176 kadının katledildiği 420 kadının ise yaralandığını duyurdu.

Kuzey Suriye Şiddeti Belgeleme Merkezi (VDC), 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla yayınladığı raporda 20 Ocak 2018'de başlayan Efrîn ve 9 Ekim 2019'da Kuzey ve Doğu Suriye'ye dönük işgal saldırılardan sonra bölgede 176 kadının katledildiğini 420 kadının ise yaralandığını duyurdu.

Bu sürede 56 kadın da Türkiye'ye girmeye çalışırken TSK askerlerinin açtığı ateş sonucu hayatlarını kaybettiğine yer verilen raporda, 14 yaşından küçük 83 çocuk Türkiye'nin sebep olduğu olaylardan dolayı öldürüldüğü kaydedildi.

KASIM AYINDA 12 KADIN TUTUKLANDI
Raporda Türkiye ve desteklediği çetelerin Mart 2018'den sonra aralarında 270 kadının bulunduğu 5678 kişiyi tutukladı ve bunların yarısının akıbeti konusunda herhangi bir bilgi bulunmuyor. Bu yılın Kasım ayının başından itibaren de 12 kadın tutuklandı.

Aralarında Türkiye destekli Ahrar el Şarkiye çetesi tarafından öldürülen Kürt politikacı Hevrin Helef'in de bulunduğu saldırılarda 6 kadının işkence gördüğü ya da katledildiği belirtilen raporda, öldürülen ya da darp edilenler arasında Girê Spî yakınlarında öldürülen iki hemşire ile YPJ savaşçılarından Çiçek Kobani de bulunuyor.
 
Raporlanan şiddet görüntüleri arasında Sultan Murat çetesinin, Kızılhaç mensubu bir çalışanı tutuklaması ve öldürmekle tehdit etmesi de yer alıyor.

KADINLAR KAÇIRILDI FİDYE İSTENDİ
VDC, 15 Kasım'da Roya Hanano Mustafa adlı genç bir Kürt kadının Efrîn'de Faylak el Şam olduğu tahmin edilen silahlı bir grup tarafından kaçırıldığını, daha sonra Roya'nın ailesinin bu grup tarafından fidye için tehdit edildiğini de belirtiyor.

Yine 16 Kasım'da Askeri Polis'in biri kadın üç kişiyi kaçırarak bilinmeyen bir yere götürdüğü, Şirin Abdulkadir adlı bir kadının ise arabasını çaldıklarını öne sürdüğü bir grup aleyhine dava açmaktan dolayı tutuklandığı ifade ediliyor.