19 Nisan 2024 Cuma

İş cinayetinde katledilen kadınlara adalet

Her ayın 11'inde kadın cinayetlerine dikkat çekmek için eylem yapan Yaşamak İstiyoruz İnsiyatifi bu ay yapılan eylemi Dilek Dayar'a atfetti. Dayar'ın iskeleden düşerek yaşamını yitirdiğinin hatırlatıldığı eylemde, OHAL süresince 220 kadın işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiği ve iş cinayetlerinde katledilen kadınlar içinde adalet aramaya devam edecekleri ifade edildi.
Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi, Özgecan Aslan'ın katledildiği tarihe atfen her ayın 11'inde kadın cinayetlerine, taciz ve tecavüze dikkat çekmek amacıyla yaptığı "Yaşamak İstiyoruz" eyleminin 31.sini İstanbul Kadıköy Kalkedon Meydanı'nda gerçekleştirdi.
 
"Yaşamak istiyoruz" pankartının açıldığı eylemde "Yaşasın kadın dayanışması", "Erkek adalet değil gerçek adalet" sloganları atıldı. Eylemde basın açıklamasını Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi adına Ezgi Bahçeçi okudu. Bahçeçi "Her ayın 11'inde olduğu gibi bu ay da buradayız. Özgecan Arslan şahsında başlattığımız bu eylem, katledilen tüm kadınlar içindir. Katledilen kadınların hesabını sormak, adalet aramak ve bir kişi daha eksilmemek için buradayız. Kadınlara ve çocuklara dönük saldırılar devam ettikçe de sokakta olmaya devam edeceğiz" dedi. Bahçeçi, yaşanan saldırıların münferit değil devletin kadın düşmanı politikalarının sonucu olduğunu ifade etti.
 
"Her gün ortalama 5 kadının katledilmesi, tacize ve tecavüze  uğraması, çocuk istismarlarının yaşanması tesadüf olamaz, çünkü devlet katilleri yargılamak ve adaleti sağlamak yerine ceza indirimleriyle erkek adalet uygulamaya devam ediyor" diyen Bahçeçi, erkek adaletin caydırıcı değil teşvik edici olduğunu belirtti.
 
Bahçeçi konuşmasına şöyle devam etti: "Yaşanan saldırıların sona ermesi için ise yasaların buna uygun çıkarılması ve uygulanması gerçek adaletin sağlanması gerekiyor. Birkaç veri bile durumun ne boyutta olduğunu ve sorumluların kimin olduğunu açıkça gösteriyor. Sadece Temmuz ayında 37 kadın katledildi. Son 10 yılda ise çocuk istismarı 700 kat arttı son aylarda peş peşe yaşanan çocuk istismarı ve çocuk ölümleri ise gerçeği daha çarpıcı gözler  önüne sermiştir. Bu gerçekleri görmezden gelenlere karşı ise biz kadınlar sokakta olmaya devam edeceğiz."
 
"Kadınlar sadece erkek şiddeti ile değil sermayenin kâr hırsı ile de katlediliyor" diyen Bahçeçi, bu ayki eylemlerini tarihi Sirkeci Postanesi'nin restorasyonunda restoratör olarak çalışan Dilek Dayar'a atfettiklerini söyledi.
 
Dayar'ın iskeleden düşerek yaşamını yitirdiğini hatırlatan Bahçeçi, "İş güvenliğinin alınmaması ve hava koşullarının uygun olmamasına rağmen çalışma taşeron firma tarafından devam ettirilmiş ve  maalesef Dilek Dayar'ın ölümü ile sonuçlanmıştır. OHAL süresince 220 kadın işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirmiştir. İş cinayetlerinde katledilen kadınlar içinde adalet aramaya devam edeceğiz" dedi.
 
Alanya'da daha birkaç gün önce hamile bir kadının deniz kızı kostümü ile  fotoğraf çektirdiği için 8 erkeğin fiziksel saldırısına uğradığı ve tehdit edilerek 1 saat rehin alınmasını hatırlatan Bahçeçi, "Yaşamlarımız ve kimliğimiz bizimdir ve her türlü saldırıya karşıda kadın dayanışması ile mücadele etmeye devam edeceğiz" diye belirtti.