18 Nisan 2024 Perşembe

İranlı aktivist Şemsai iade edilmek isteniyor

İran'da zorunlu örtünmeyi protesto eden hareketin aktivistlerinden olan Nasibe Şemsai, Avrupa ülkelerine gitmek için geldiği Türkiye'de sınırda yakalandı. Şemsai, iki hafta içerisinde İran'a iade edilmek üzere "idari gözetim" altında tutuluyor.

İranlı dağcı ve zorunlu örtünmeyi protesto eden hareketin aktivistlerinden Nasibe Şemsai, Avrupa ülkelerine gitmek için geldiği Türkiye'de sınırda yakalanarak, gözaltına alındı. Şemsia, İran'a iade edilmek üzere Edirne Geri Gönderme Merkezi'nde tutuluyor.

İran'da tüm kadınlar ve 9 yaşından itibaren tüm kız çocukları, kamusal alanda saçlarını örtmek için başörtüsü takmak, vücut hatlarını gizlemek için uzun mantolar giymek zorunda. Bu dayatmalara uymayan kadınlar "günahkar" olarak damgalanıp, ahlak polisi tarafından tutuklanıyor. Bazı durumlarda haklarında cezai işlem uygulanabiliyor ve "suçlu" bulundukları durumda yüksek para cezalarına çarptırılıyor ya da tutuklanıyor.

KIRBAÇ, HAPİS VE İDAM CEZALARI...
İranlı kadınlar kırbaç, hapis ve idam cezaları başta olmak üzere tüm ağır koşullara rağmen başörtüsü zorunluluğunda sembolleşen eşitsizliğe, düşük ücrete, kötü çalışma koşullarına, yoksulluğa karşı sokağa çıkıyor, örgütleniyor, eylemler yapıyor.

Aslında temelleri 2017 yılındaki ekonomik boyutlu ayaklanmalara dayanan, bugün ülkenin dört bir yanında kadınların, emekçilerin, gençlerin örgütlü hareketine dönüşen bu eylemlerle, İran'da kadın hareketi de yükseliş yaşıyor.

Kadınlar, kamusal alanda getirilen kıyafet kısıtlaması ve başörtüsü zorunluluğuna karşı yaptıkları "Beyaz Çarşamba" eylemleriyle, kitlesel eylemler gerçekleştirmiş, uluslararası kamuoyunun gündemine de oturmuştu. Eylemlere yapılan saldırılarda çok sayıda kadın gözaltına alınmış, tutuklanmıştı.

Bu eylemlerin aktivistlerinden olan Nasibe Şemsai, hakkında "ajanlık" ve "rejim karşıtı propaganda yapmak" iddialarıyla davalar açıldığı için İran'dan kaçtı. Yasadışı yollarla Avrupa'ya gitmek için Türkiye'ye gelen Şemsai, yakalandı ve Edirne Geri Gönderme Merkezi'nde tutuluyor.

'YÜRÜTMENİN DURDURULMASI' TALEBİYLE BAŞVURU YAPILDI
Nasibe Şemsai'nin davasına bakan Par Hukuk Bürosu'nda Stajyer Avukat Uğur Özdemir, Şemsai'nin "idari gözetim altında" tutulduğunu belirterek, Cuma günü yürütmenin durdurulması talebiyle idare mahkemesine başvuru yaptıklarını söyledi.

Özdemir, Türkiye'deki yabancılar kanununda da, uluslararası sözleşmelerde de, idam ya da eziyet edici cezaların olduğu ülkelere mültecilerin iade edilmemesi yönünde hükümler olduğunu hatırlatarak, Şemsai'nin İran'a gönderilmesi kararından vazgeçilmesi gerektiğini söyledi.