19 Mayıs 2024 Pazar

İran'da protestolar sürüyor

İran'da akaryakıt zammına tepki olarak başlayan eylemlerde Devrim Muhafızları Ordusu ve milis güçlere bağlı 3 kişi hayatını kaybetti.

İran'ın başkenti Tahran'da benzin zammına tepki için dün gece yapılan eylemlerde Devrim Muhafızları Ordusu ve milis güçlere (Besiç) bağlı 3 kişi hayatını kaybetti.

İran'ın yarı resmi Fars Haber Ajansındaki habere göre, dün gece Tahran'ın batısındaki Melerd ilçesinde eylemciler ile güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda 3 Devrim Muhafızları Ordusu ve Besiç mensubu hayatını kaybetti.

Benzine yapılan zam nedeniyle başta Tahran olmak üzere Tebriz, Meşhed, Ahvaz, İsfahan, Şiraz, Yezd, Kirman ve Kereç gibi kentlerde cuma gününden bu yana gösteriler düzenleniyor. Polislerin gerçek mermilerle halka saldırdığı eylemlerde yer yer çatışmalar da yaşanıyor.

Muhalif kanallar ve sosyal medyada ölü ve yaralı sayısına ilişkin çeşitli bilgiler dolaşırken; resmi makamlar henüz bununla ilgili açıklama yapmadı.

ABD VE AB'YE TEPKİ
Öte yandan İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, AB ve ABD'den eylemlere destek amacıyla yapılan açıklamalara tepki gösterdi: "Yasalar çerçevesinde yapılan itirazlar İran Anayasasının halka resmi olarak tanıdığı bir haktır. Bunun için İran'ı gayrimeşru ve yasa dışı isteklerine mecbur bırakmayı hedefleyen rejimlerin hatırlatmasına ve iki yüzlü desteğine gerek yoktur."