25 Nisan 2024 Perşembe

İlham Ehmed: Özgürleştirilen alanlar Suriye rejimine teslim edilmeyecek

Suriye rejimi ile yaptıkları görüşmenin olumlu geçtiğini belirten MSD Yürütme Konseyi Başkanı İlham Ehmed, "Tüm umutlarımızı bu görüşmeye bağlamamız mümkün değildir. Bu görüşmeler, kimi sorunların çözümünün başlangıcı olacaktır. Şüphesiz çözüm kilidi ve gerçek çözüm gücü biziz" dedi ve özgürleştirilen bölgelerin Suriye rejimine teslim edileceği iddialarını yalanladı.
Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Yürütme Konseyi Başkanı İlham Ehmed, MSD'nin Suriye rejimi heyeti ile yaptığı görüşmeye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
 
ANHA'ya açıklamalarda bulunan İlham Ehmed, daha önce Tabqa'da Suriye rejimi yetkilileri ile görüşme gerçekleştiğini belirtti. İlham Ehmed, Suriye rejimi yetkililerinin daveti üzerine Şam'da ilk resmi görüşmenin gerçekleştiğini söyledi.
 
Özgürleştirilen alanların rejim güçlerine teslim edileceği yönündeki iddiaları yalanlayan İlham Ehmed, Suriye'deki savaşın çözümünün sadece Suriye halklarının elinde olduğunu, dış müdahaleler ile çözülemeyeceğini vurguladı.
 
Suriye rejimi heyetiyle yapılan görüşmelerin ardından birçok kesimin asılsız ithamlarda bulunduğunu ve görüşmeyi çarpıttığını söyleyen İlham Ehmed, Kuzey Suriye'nin rejime teslim edileceği yönündeki söylemleri kesin bir dille yalanladı.
 
Tüm umutların Suriye rejimi yetkilileri ile yapılan görüşmelere bağlanmaması gerektiğini vurgulayan İlham Ehmed, "Öncelikle diyaloğun geliştirilmesi için çalışmalıyız. Sorun sadece istek ve talepler değil, Suriye'deki demokrasi sistemi ve insan hakları sorunudur. Bu sorunlar da derin ve aynı zamanda çok önemlidir. Suriye hükümeti, tüm Suriyeli halk ve inançların yer aldığı bir anayasaya dönüşü sağlamalıdır" şeklinde konuştu.
 
Suriye krizinin bir görüşme ile aşılmasının mümkün olmadığını vurgulayan İlham Ehmed, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Yapılan görüşmede rejimin diyalog niyetinin olup olmadığı esas konuydu. Suriye rejimi dış müdahaleleri gerekçe göstererek, Suriye krizinde rolünden hep sıyrılmak istedi. Hiçbir zaman Suriye rejim güçlerine saldırıda bulunmadık. Çatışmaların yaşandığı dönemlerde de meşru müdafaa hakkımızı kullandık. Suriye savaşı boyunca meşru haklarımızı elde etme çabasında olduk ve yaşam alanlarımızı çete gruplarının saldırılarından koruduk. Demokratik bir sistem kurmayı amaçladık. Bu amaçla demokratik sistem için adımlar attık ve attığımız adımlarda da başarılı olduk."
 
Suriye'deki mevcut savaşın devam etmesi halinde ülkenin parçalanma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu vurgulayan İlham Ehmed, Suriye savaşı boyunca krizin diyalog ve barışçıl yöntemler ile çözümünden yana olduklarını belirtti.
 
Suriye rejimi heyeti ile Özerk Yönetim ve çalışmalarına ilişkin aktarımlarında bulunduklarını belirten İlham Ehmed, "Anlaşmaya varılması halinde çalışma komiteleri kurulacak. Burada önemli bir nokta var; eğer bizlerle anlaşmazlarsa bu davetlerinin sadece propagandadan ibaret olduğunu netleşecektir" diye kaydetti.
 
Yapılan görüşmenin olumlu geçtiğini belirten İlham Ehmed, "Tüm umutlarımızı bu görüşmeye bağlamamız mümkün değildir. Bu görüşmeler, kimi sorunların çözümünün başlangıcı olacaktır. Şüphesiz çözüm kilidi ve gerçek çözüm gücü biziz" dedi.
 
Yapılan görüşmenin ardından kimi taraf ve basın kuruluşlarının görüşmeyi saptırmaya dönük gerçeği yansıtmayan ithamlarda bulunduğunu belirten İlham Ehmed, "Bölgesel ve uluslararası devletlere bağlı kimi gruplar çözüm görüşmelerinin önüne geçmek istemektedir. Bu söylem ve iddiaların hiçbir gerçekliği yoktur. Özgürleştirilen alanların hiçbir tarafa teslim edilmesi söz konusu değildir" diye konuştu.