7 Eylül 2024 Cumartesi

İHD: Kadına yönelik şiddet arttı

İHD Genel Merkezi ve bazı şubeleri, 25 Kasım dolayısıyla yaptıkları açıklamalarda, kadına yönelik şiddetin arttığına dikkat çekti. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) 25 Kasım dolayısıyla bazı illerde basın toplantısı düzenleyerek, kadına yönelik şiddet ve hak ihmallerine dikkat çekti. 

ANKARA 
İnsan Hakları Derneği (İHD) Kadın Komisyonu, Genel Merkez binasında basın toplantısı düzenledi.

Açıklama yapan İHD Merkez Yürütme Kurulu üyesi Nilay Nayman, 2020 yılının Ocak-Ekim ayları arasında derneklerine bin 120 hak ihlali başvurusunun yapıldığını, bunlardan 402'sinin kadın başvurusu olduğunu aktardı. Tüketici Hakları Derneği'nin verilerini hatırlatan Nayman, Türkiye'de 24 milyon kadının 4,8 milyonunun açlık, 14,5 milyonunun ise yoksulluk sınırının altında olduğunu söyledi. Nayman, ekonomik ve sosyal olarak mağdur olan kadınların belirli kurumlara başvurarak, çözüm aramak zorunda kaldıklarını belirtti.

Dünya Ekonomik Formu (WEF) 2020 Cinsiyet Eşitliği raporunda, Türkiye'nin 153 ülke arasından 130'uncu sırada olduğuna dikkat çeken Nayman, "Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesi, yüzde 60,5 ile cinsiyet eşitliği konusunda en geride yer almaktadır. Rapora göre, kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olması için 100 yıl, erkeklerle eşit ücrete sahip olması için 257 yıl geçmesi gerekir" dedi.

İSKENDERUN
İHD İskenderun Şubesi de, basın toplantısı düzenledi. Şube Başkan Yardımcısı Ayten Kılınç, 25 Kasım'ın tarihçesini hatırlattı. Kılınç, "Kadın yönelik şiddete karşı mücadele etmeliyiz. İktidar, İstanbul Sözleşmesi'ni uygulasın. Kadına yönelik şiddete karşı en etkili yolun kadınların mücadelesi olduğunu ve bu mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğimizi belirtmek isteriz" dedi.

ADANA
İHD Adana Şubesi Kadın Komisyonu, "Adana İli 2020 Yılı Kadın Hak İhlalleri Raporu"nu açıkladı.

Dernek binasında düzenlenen toplantıda, raporu açıklayan Şube Kadın Komisyonu Üyesi Baran Öner, yılın ilk 10 ayında şiddet başvurularında yüzde 37'lik bir artış olduğunu belirtti. Öner, "Bianet 2020 Erkek Şiddeti Çetelesi verilerine göre, erkekler 2020 yılının ilk 10 ayında en az 230 kadını öldürmüş, en az 670 kadına şiddet uygulamış, en az 71 kadına tecavüz etmiş, en az 498 kadını seks işçiliğine zorlamıştır. Dünya Ekonomik Formu (WEF) 2020 Cinsiyet Eşitliği Raporu'na göre, Türkiye 153 ülke arasında 130. sıradadır. Dünyada, Türkiye'nin de yer aldığı Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesi yüzde 60,5 ile cinsiyet eşitliği konusunda en geride yer almaktadır. Rapora göre, kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olması için 100 yıl, eşit ücrete sahip olması için 257 yıl geçmesi gerekir" dedi.

Öner, Adana'da tespit ettikleri kadın hak ihlalleri ile ilgili verileri şöyle sıraladı: "10 kadın öldürüldü. 4 kadın intihar etti. 2 kadın intihara teşebbüs etti. Bin 133 kadın eşi tarafından yaralandı. 2 bin 138 kadın eşinin hakaret-tehditlerine uğradı. 63 kadın eşinin cinsel saldırısına uğradı. 2 kadın tecavüze uğradı."