28 Mart 2024 Perşembe

İHD: Kadın eylemlerinde çoklu hak ihlalleri uygulanmıştır

İHD İzmir Şubesi Kadın Komisyonu, kadın eylemlerine yönelik polisin saldırısına tepki göstererek, "Kadın eylemlerinde çoklu hak ihlalleri uygulanmıştır" dedi.

İHD İzmir Şubesi Kadın Komisyonu, İstanbul Sözleşmesi'ne ilişkin yapılan kadın eylemlerine yönelik polis saldırısına ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Şube binasında yapılan basın toplantısına Özgür Genç Kadın (ÖGK) üyesi Berivan Oğuz ve Kızıl Okyanus LGBTİ+ Derneği'nden İsmail Temel de katıldı.

İHD İzmir Şubesi Kadın Komisyonu adına konuşan Ayşenur Kizaroğlu, İzmir'de 21 Temmuz'da Pınar Gültekin'in katledilmesinin ardından gerçekleştirilmek istenen yürüyüşte de polisin şiddet uygulayarak ve hakaret ederek kadınları gözaltına aldığını hatırlattı. Kizaroğlu, çevredeki insanların durumu protesto etmesi üzerine çevik kuvvet ekiplerince koridor oluşturulduğunu, basının ve çevredeki kişilerin görüntü almasının da engellendiğini belirtti. Kizaroğlu, "Gözaltı aracına bindirilen kadınların gözaltı aracında çığlıklar attıkları gözlemcilerimizce duyulmuş, araç kapıları açıldığında kadınların içeride dövüldüğü, küfürlere maruz kaldıkları görülmüştür. 12 kadın gözaltına alınmıştır" diye konuştu.

'RESMİ OLMAYAN ARAÇLAR, TERS KELEPÇE, DARP VE HAKARET'
"İstanbul Sözleşmesi yaşatır, vazgeçmiyoruz" şiarıyla 5 Ağustos'ta ÖSYM önünden yapılmak istenen yürüyüşte de yürüyüşün engellenmesine dair herhangi bir gerekçe ya da yazılı bir karar gösterilmediğini söyleyen Kizaroğlu, alanda sivil plakalı (resmi olmayan) araçların olduğunu söyledi. Kadınların yürümek için adım atması ile beraber çevik kuvvetin kalkanlarla önde sivil kıyafetli kadın polisleri de sürükleyerek eylem yapan kadınlara şiddet uyguladığını belirten Kizaroğlu, "Güvenlik şube amirlerinin işaret etmesiyle 10 kadın sürüklenerek, darp edilerek gözaltına alınmıştır. Gözaltı aracına bindirilmeye çalışılan kadınlardan biri yere yatırılıp ters kelepçe takılmış, araç içerisinde bir süre diğer kadınlardan ayrı tutularak tecrit edilmiştir" dedi.

'16 KİŞİ 40 DAKİKA ARAÇTA BEKLETİLDİ'
Video çekmek isteyen bir erkeğin gözaltına alınmaya çalışıldığını, darp edildiğini, İHD ve Baro gözlemcilerinin görüntü almasının engellendiğini, polisler tarafından görüntülerin silinmesi için müdahalede bulunulduğunu söyleyen Kizaroğlu, polisin tutumunu protesto eden halkın da sivil polisler tarafından darp edildiğini kaydetti. Gözaltına alınan 16 kişinin 40 dakika araç içerisinde havasız bir şekilde bekletildikten sonra hastaneye götürüldüğünü aktaran Kizaroğlu, gözaltıları oturma eylemi yaparak protesto eden kadınların basın açıklamasından sonra dağıldığı sırada bir LGBTİ+ bir kişi darp edilerek gözaltına alındığını ifade etti. Kizaroğlu, "Gözaltına almak için sürüklenmiş, kişi kriz geçirmiş, etrafındaki insanlar ambulans çağırmış, fakat ambulans beklenmeden polis otosuna bindirilerek adeta kaçırılmıştır. Orada kişinin gözaltına alınmasına müdahale eden bir kadın darp edilerek gözaltına alınmış, gözaltına alınması esnasında gözaltı işlemi yapmayan bir polisin gelerek kendisine tekme attığını beyan etmiştir. Toplamda 18 kişi gözaltına alınmıştır" şeklinde konuştu.

'HUKUKSAL SÜREÇ BAŞLADI'
Türkiye'nin de altına imza attığı Birleşmiş Milletler (BM) İşkenceye Karşı Sözleşmeye işaret eden Kizaroğlu, düşünce ve ifade özgürlüğü, toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme haklarının engellendiğini, işkence yasağının ihlal edildiğinin altını çizdi. Kizaroğlu, İHD'li kadınlar olarak yaşananların takipçisi olacaklarını söyleyerek, İHD Eş Genel Başkanı ve Cinsel Şiddetle Mücadele Hukuk Derneği Başkanı Eren Keskin'in de hukuksal süreçleri başlattığını beyan etti.