17 Mayıs 2024 Cuma

İHD: 2023 Eğitim Vizyon Belgesi eğitim sorununa çare olamaz

İHD İstanbul Şubesi Eğitim Hakları Komisyonu, 2018-2019 eğitim ve öğretim yılı gözlem raporunu açıkladı. Raporda, 2023 Eğitim Vizyon Belgesi'nin eğitimdeki temel sorunlara çare olamayacağı belirtildi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Eğitim Hakları Komisyonu, 2018-2019 eğitim öğretim yılında karşılaşılan hak ihlallerine ilişkin bir gözlem raporu hazırladı.
 
Dernek binasında yapılan basın toplantısında açıklanan raporu Komisyon üyesi Öğretmen Ümmühan Işıklar açıkladı. Işıklar, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin eğitim ile ilgili 26'ncı maddesini hatırlatarak sözlerine başladı. Eğitim hakkının insanın en temel haklarından biri olduğunu söyleyen Işıklar, Türkiye'nin de kabul ettiği de bu hakkın kağıt üzerinde kaldığını ifade etti.
 
Işıklar, uluslararası sözleşmelerin ve anayasadaki düzenlenmelerin hiçe sayılması nedeniyle yoğun eğitim hakkı ihlallerinin yaşandığını belirtti.
 
Eğitimde ayrımcılığın yoğun ihlal alanlarından birisi olduğunun altını çizen Işıklar, "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararına rağmen Alevi çocuklarına hala Sünni İslam inancına uygun olan din dersinin verilmesi, hala anadilinde ve çok dilli eğitimin olmaması, kız çocukların okullaşma oranı ve mülteci çocukların devlet okullarında yaşadıkları sorunların eğitimde ayrımcılığın ne kadar yoğun olduğunu gösteriyor" dedi.
 
'VİZYON BELGESİ ÇARE OLAMAZ'
 
Işıklar, Türkiye'de ilkokul çağı okullaşma oranının 6 yıl önceki seviyeye gerilemiş olduğunu da belirtti. Işıklar, "Sürekli artan özel eğitim kurumları, eğitimin piyasalaştırılmaya çalışıldığının en büyük göstergesidir. Eğitimde fırsat eşitliği ilkesine uymayan bu durum, yoksul aileler açısından trajiktir sonuçlara yol açmaktadır" diye belirti.
 
Işıklar, 23 Ekim 2018 tarihinde açıklanan "2023 Eğitim Vizyon Belgesi"nin ise verilen tepkilerden de anlaşıldığı üzere ne eğitimcileri ne de öğrencileri mutlu etmediğini, eğitimdeki temel sorunların çözümüne çare olamayacağını vurguladı.
 
'YENİ BİR BAKIŞ AÇISI GEREKLİDİR'
 
Eğitimde, iktidar ekseninden uzak, cinsiyetçi yaklaşımın olmadığı bir bakış açısının olması gerektiğinin altını çizen Işıklar, eğitimde olması gerekeni şu sözlerle dile getirdi: "Ülke geleceğini belirleyen eğitim müfredatı gibi bir konuda, yap-boz tahtasına çevrilen öğretim programlarından ziyade, eğitimde; kalıcı, katılımcı, eşitlikçi, yetenek inşa eden, yaratıcılığı ve yenilikçiliği teşvik eden, iş birliği ve takım çalışması anlayışını öne çıkaran, ezberi değil kavramayı, analitik düşünmeyi, sorgulamayı ve  uygulamayı önceleyen, eğitime erişim hakkını gözeten, iktidar ekseninden uzak, cinsiyetçi yaklaşımın olmadığı  bir bakış açısı gereklidir."
 
'İHRAÇLAR İLE BİRLİKTE EĞİTİM SİSTEMİ HASAR GÖRDÜ'
 
KHK'ler ile yaşanan kitlesel ihraçlara da değinen Işıklar, eğitim sisteminin hasar gördüğünü kaydetti. Işıklar, "Okullarda, ihraç edilen öğretmenlerin öğrencileri ve velileri de zarar görmüştür. AİHM'den OHAL Komisyonu adres gösterilerek dönen ihraç davaları bu defa da komisyonda sürüncemede bırakılarak, yaşatılan hak ihlallerinin devamı getirilmektedir. Toplumların, bireyleri hangi değerlere göre yetiştireceğini eğitim sistemi belirler. Yönetenlerin de toplumu tasarlamada kullandığı en önemli araç yine eğitimdir. Ülkemizde nasıl bir toplumun tahayyül edildiği, eğitim sistemi üzerinden açıkça görülmektedir" diye konuştu.
 
Işıklar, son olarak şunları söyledi: "İstanbul İHD Eğitim Hakları Komisyonu olarak umudumuz; düşünce ve ifade özgürlüğünün tanındığı, demokratik eğitim zemininin tesis edildiği, eğitim hakkı ihlallerinin sonlandırıldığı eğitim ortamının bir an önce sağlanmasıdır."