19 Nisan 2024 Cuma

İdam cezası verilen Kürt aktivist Panahi cezaevinden seslendi

İran'da idam cezasına çarptırılan Kürt aktivist Panahi infaz edilmesine günler kala idamını engellemek için mücadele edenlere cezaevinden gönderdiği görüntülü mesajla seslendi.
İran'da 23 Haziran 2017 tarihinde yaralı olarak yakalanan 24 yaşındaki Kürt aktivist Ramin Hossein Panahi, eğer bir gelişme olmaz ise Perşembe günü mahkeme kararı ile idam edilecek.
 
'Allah'a karşı gelmek ve silahlı örgüte üye olmak' iddiasıyla idam cezasına çarptırılan Kürt aktivist Panahi idam edilmesine günler kala, infazı engellemek için mücadele edenlere, cezaevinden gönderdiği görüntülü bir mesajla seslendi.
 
 
 
Bir veda mesajına benzeyen konuşmasında Panahi, İran devletinin hakkında iddia ettiği tüm suçlamaları reddediyor. Kendisinin sivil bir aktivist olduğunu belirten Panahi, İran halkıyla birlikte Kürdistanlıların özgürlüğü için mücadele ettiğini söylüyor:
"Selam ve saygılarımla. Ben Ramin Hüseyin Penahi'yim. Recayişar zindanında tutuluyorum. Bana destek veren herkese, halkıma teşekkür ediyorum. Ben Kürdistan halkının özgürlüğünden yana bir aktivistim. Kürdistan halkına da İran halkına da bana verdikleri destek nedeniyle teşekkur ediyorum. Bu destek beni mutlu ediyor. Hakkımdaki iddiaları bir kez daha tekzip ediyorum. Ben terörist değilim. Sivil bir aktivistim. İran halkının,  özellikle de Kürdistanlıların özgürlüğü için mücadele ediyorum. Herkesin gözlerinden öperim."
 
KARARIN BİR AN ÖNCE BOZULMASI İÇİN MÜCADELE SÜRÜYOR
 
Tüm dünyadan olduğu gibi Türkiyeli birçok yazar, şair, yayıncı, gazeteci Kürt aktivist Ramin Hossein Panahi'nin ölüm cezasının durdurulması için imza kampanyası başlatmıştı. Aralarında Oya Baydar, Muazzez Uslu Avcı, Abdullah Nefes gibi isimlerin bulunduğu imzacılar Türkçe ve Kürtçe olarak yayınladıkları bildiride idam kararının bir an önce bozulmasını talep etmişti.
 
İRAN SON 1 YILDA 390 KİŞİNİN CEZASINI İNFAZ ETTİ
 
ABD merkezli İran İnsan Hakları Dokümantasyon Merkezi'nin internet sitesinde yayınlanan rapora göre, İran'da son bir yılda idama mahkûm edilen 390 kişinin cezasının infaz edildiği söyleniyor.