19 Mayıs 2024 Pazar

Hükümet 'Sarı yeleklileri' tehdit ediyor

Fransa'da akaryakıta yapılan zamları protesto etmek için 5 gündür devam eden 'Sarı yelekliler' eylemlerinde resmi açıklamalara göre bugüne kadar 2 kişi hayatını kaybetti, 552 kişi de yaralandı.
Fransa İçişleri Bakanlığı 'Sarı yelekliler' eyleminin ülke genelinde 337 noktada yolu bloke ettiğini duyurdu. Eylemlerde 2 kişinin hayatını kaybettiğini 552 kişinin de yaralandığı belirtilen açıklamada, Cumartesi gününden beri 582 kişinin de gözaltına alındığı, 4 kişinin tutuklandığı kaydedildi.
 
İçişleri Bakanlığı, Cumartesi günü Concorde Meydanında yapılmak istenen eyleme 'güvenlik' gerekçesiyle izin verilmeyeceğini açıkladı. Paris'e çıkan yolların kapatılacağını ve eylemcilerin kent merkezine ulaşmalarının engellenebileceği konuşuluyor.
 
Toulouse kentinde yapılan yol kapama eyleminin illegal olduğunu açıklayan Fransız yargısı, eylemde yer alan ve kimlik tespiti yapılan her bir kişi için saatlik 1000 Euro para ceza verileceğini duyurdu.
 
Karayolları taşımacılık sendikası CFDT üyelerine sarı yeleklilerin desteklenmesi için çağrı yapmayacağını açıkladı. FO Sendikası ise eylemcileri desteklediklerini açıklamıştı.
 
Fransa'da yapılan eylemlere farklı iş kollarından ve öğrencilerden destek geliyor. Macron hükümetine soru sormak için meclis oturumunda Jean #Lassalle sarı yelek giymesinden dolayı oturum askıya alındı.
 
Öte yandan Fransa, Belçika ve Bulgaristan'da yapılan protesto eylemlerine Almanya'dan da eylem çağrısı yapıldı. Sosyal medya üzerinde yayınlanan çağrıda "26 Kasım günü benzin almayarak boykot edelim" denildi.