19 Nisan 2024 Cuma

HDP Milletvekili Gülüm: Ev içi şiddeti nasıl önleyeceksiniz?

Koranvirüse karşı yapılan "evde kal" çağrılarıyla kadına yönelik ev içi şiddetin de artacağına dikkat çeken HDP Milletvekili Gülüm, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk'a sorduğu sorularla ev içi şiddeti Meclis gündemine getirdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, koronavirüsün kadınlar üzerindeki olumsuz etkilerine ilişkin yanıtlaması üzerine  Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından yanıtlanması istemiyle Meclise soru önergesi verdi.

Kadınların bu süreçte kadın olmaktan kaynaklı virüs riski dışında çok sayıda tehditle de karşı karşıya olduğunu dile getiren Gülüm, "Birey ve toplum sağlığı ve sorumluluğu gereği virüsü başka insanlara taşımamak için evlerde kalmak ve sosyal mesafeyi korumak yaşamsal öneme sahiptir. Fakat mevcut koşullarda bile kadınlar için ev, erkek şiddeti nedeniyle dışarısı kadar tehlikeli olabilmektedir. Kadın cinayetlerinin büyük çoğunluğunun koca ve sevgili gibi en yakınları tarafından evde gerçekleştiği bilinmektedir. Yine, cinayetle sonuçlanmayan erkek şiddetinin en fazla görüldüğü yerler evler olmaktadır. Dahası, araştırmalar savaş, salgın gibi kriz süreçlerinde ev içi şiddetin arttığını göstermektedir" dedi. 

Evde erkek şiddetine maruz kalan kadınların sığınaklara gitmeleri yönünde salgının caydırıcı etken olacağının hesaba katılmasının altını çizen Gülüm, "Korona salgınının yarattığı ağır ve riskli çalışma koşullarında kadın işçiler için özel önlemler alınması bir diğer gerekliliktir. Kadınların çoğu esnek, güvencesiz ve düşük ücretle çalıştığı gerçeği göz önüne alındığında, virüs nedeniyle işten çıkarmalarda da çoğunluğu oluşturdukları öngörülebilir" ifadelerini kullandı.

HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, Bakan Zümrüt'ün yanıtlaması üzerine yönelttiği sorulardan öne çıkanlar şöyle: 

- Koronavirüs (kovid-19) tehdidi nedeniyle izolasyon süreçlerinde ev ve aile içi şiddetinin önlenmesi amacıyla alınan tedbirler nelerdir?

- Emniyet görevlilerinin salgın gerekçesiyle ev içi şiddet vakalarına müdahale etmekten kaçınmasını önlemek için ne tür tedbirler alınmıştır?

- Alınan tedbirler ve üretilen politikalarda kadın örgütleri, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarının öneri ve görüşleri dikkate alınmakta mıdır? Bu kurum ve kuruluşlar hangileridir? Şimdiye kadar yapılan çalışmalar nelerdir?

- Kadınların cinsiyet kimliklerinden kaynaklı özgün gereksinimlerini göz önüne alarak ne tür politikalar üretilmiştir?