19 Nisan 2024 Cuma

HDP Kadın Meclisi'nin kampanyası sona erse de mücadele sürecek

HDP Kadın Meclisi'nin "Kadın Mücadelesi Her Yerde" kampanyası sona erdi. Süreyya Operası önünde yapılan eylemde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Buldan, kampanya sona erse de kadınların eşitliği ve özgürlüğünü kazanana kadar mücadele edeceklerini vurguladı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi'nin "Kadın Mücadelesi Her Yerde" kampanyası İstanbul'da Süreyya Operası önünde yapılan eylemle sonlandı.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, HDK Eş Sözcüsü İdil Uğurlu, HDP Milletvekilleri Dilşad Dilan Canbaz, Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Hüda Kaya, ESP Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş ve çok sayıda kadının katılımıyla gerçekleşen eylem, halaylarla başladı.

Süreyya Operası'nın önünü trafiğe kapatan kadınlar Kürtçe ve Türkçe, "Kadın mücadelesi her yerde" yazılı pankart ile evine yapılan baskında saatlerce işkenceye maruz kalan TJA üyesi Rojbin Çetin'in fotoğraflarını taşıdı. Kadınlar, Covid-19 salgını nedeniyle mor kurdelalarla fiziki mesafeyi korudular.

ÇELİK: ALANLARDA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ
Eylemde konuşan HDP Kadın Meclisi İstanbul İl Sözcüsü Beser Çelik, bir aylık kampanyanın bugün sona erdiğini hatırlattı. Pandemi sürecinde sokağa çıkma yasağı ilan eden iktidarın, İnfaz Yasası'nı aykırı bir şekilde Meclis'e sunduğunu belirtti. Çelik, "Biz kadınlar sözümüzü kurmaya, alanlarda olmaya devam ettik, devam edeceğiz" dedi.

Trans Yıldız İdil Şin de kampanyanın finali olsa da mücadelenin süreceğini vurguladı. Şin, "Sanmasınlar ki bitti, erkek egemen şiddete karşı kadın mücadelesi her yerde" ifadelerini kullandı.

AKTAŞ: KADIN KATLİAMLARINA BARİKAT OLMAYANLAR BİZE BARİKAT OLMAYA ÇALIŞIYOR 
SKM Sözcüsü Deniz Aktaş da erkek egemenliğine, tacize, şiddete barikat olmayanların kadınlara barikat kurduğunu vurguladı. "AKP-MHP iktidarı kadınların haklarına göz dikmiş durumda" diyen Aktaş, kadınların erkek egemen sisteme karşı mücadelede var olmaya ve mücadeleyi yükseltmeye devam ettiğini kaydetti. Erkek egemen sistemin örgütlü bir şekilde saldırdığını vurgulayan Aktaş, kadınların da örgütlenerek mücadeleye devam edeceğini söyledi. Aktaş, "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz" dedi.

ÇUBUK: BU KADINLAR İKTİDARIN SONUNU GETİRECEK 
Kadınların Kurtuluşu adına söz alan Burcu Gül Çubuk ise yıllardır tutsaklaştırıldıklarını ve buna karşı mücadele ettiklerini kaydetti. Rojava'da, Kobanê'de ölümsüzleşen kadınları anan Çubuk, "Şiddete, işkenceye, tacize, tecavüze karşı hiçbir iktidarın sokaktan çekilmediği kadınların bu iktidarın sonunu getireceğini vurguluyoruz" diye konuştu.

UĞURLU: KADINLARA YÖNELİK HER SALDIRIYI KENDİMİZE YAPILMIŞ SAYIYORUZ 
HDK Eş Genel Sözcüsü İdil Uğurlu, alanı işaret etti ve daha kalabalık olduklarını milyonlarca kadını temsil ettiklerini kaydetti. İktidarın kadınları parça parça ölüme mahkum ettiğini söyleyen Uğurlu, "Tecavüze uğrayan, katledilen her kadına yönelik saldırıyı kendimize yapılmış sayıyoruz" dedi. İktidarın İstanbul Sözleşmesi'ni uygulanmadığı halde geri çekilmesini gündeme getirdiğini söyledi ve nedeninin ise sözleşmenin arkasında kadınların mücadelesinin olduğunu vurguladı. Uğurlu, kadın mücadelesinin devletin çizdiği sınırlarla sınırlandırılamayacağını kaydetti.

Yüzlerce kadının meydanlarda kendisine yapılan haksızlığa, hukuksuzluğa karşı çıktığını vurgulayan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da "Bu iktidar kadın düşmanı bir iktidardır" dedi.

BULDAN: KADIN MESELESİ SİYASET ÜSTÜ BİR KONUDUR
İktidarın kadın düşmanı politikalarını hatırlatan Buldan, milyonlarca kadının erkek egemen zihniyet nedeniyle katledildiğini bir çok mağduriyet yaşadığını vurguladı. Suçluların ise erkek egemen sistem tarafından korunduğunu belirten Buldan, "Bu anlayışın politik olduğunu biliyoruz ama şunu da biliyoruz kadın meselesi siyaset üstü bir konudur" dedi ve tüm kadınlara siyasi düşüncesi ne olursa olsun alanlarda, meydanlarsa omuz omuza yol yürümek zorunda olduğunu kaydetti.

Kadınların mücadeleler sonucu birçok kazanım elde ettiğini vurgulayan Buldan, iktidarın her fırsatta bu kazanımlara saldırdığını söyledi. Kadın belediye eşbaşkanlarının yerine atanan kayyumların ilk saldırısının da kadın kazanımları olduğunu vurgulayan Buldan, bedeli ne olursa olsun kadınların mücadeleye devam edeceklerinin altını çizdi.

2011 yılında İstanbul Sözleşmesi'nin iktidar tarafından imzalandığını ancak uygulamak yerine hergün ihlal edildiğine dikkat çeken Buldan, Rojbin Çetin'e yapılan köpekli işkence ile Sebahat Tuncel'i, Gültan Kışanak'ı, Figen Yüksekdağ'ı tutsak ederek sözleşmenin ihlal edildiğini dile getirdi.

'MÜCADELE DEVAM EDECEK'
Buldan, iktidara seslendi ve şöyle devam etti: "Kadınların üzerinden elinizi çekin. Gölge etmeyin başka ihsan istemiyoruz sizden diyoruz. Ve biz kadın mücadelesini, kadınların eşitliğini ve özgürlüğünü elde edene kadar mücadele edeceğimize bir kez daha söz veriyoruz. Yolumuz açık olsun."