17 Mayıs 2024 Cuma

HDP Kadın Meclisi: O fotoğrafı unutmayacağız

HDP Kadın Meclisi, PKK'li Agit İpek'in cenazesinin PTT ile ailesine gönderilmesini kınadı, "AKP zulüm ve yaşatmama politikalarını sürdürüyor" dedi. Yaşananlardan İçişleri Bakanlığının sorumlu olduğu vurgulandı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, Dersim'de yaşanan çatışmada şehit düşen PKK'Li Agit İpek'in naaşının, ailesine PTT yolu ile gönderilmesine ilişkin açıklama yaptı.

AKP'nin zulüm ve yaşatmama politikalarını sürdürdüğü kaydedilen açıklamada, son örneğinin Dersim merkeze bağlı Xelasor Tepesi'nde 23 Mayıs 2017'de yaşanan çatışmada şehit düşen PKK'li İpek'in cenazesinin, ailesine PTT yoluyla gönderilmesi olduğu vurgulandı.

Cenazeyi teslim almaya giden Anne Halise Aksoy'a, "Diyarbakır Adliyesi'ne gittiğimde 'Emanet nedir' diye sorduğumda 'Kemikleriniz gelmiş, kutunun içinde' dediler" dediği aktarıldı. 

Açıklalmada, şunlar belirtildi: "Hiçbir dinde, ırkta görülmeyen bu insanlık dışı uygulama; faşizmin, zulmün, işkencenin ta kendisidir. Anne Aksoy'un dediği gibi, “Yapılan işkence karşısında kelimeler kifayetsiz kalıyor." Ancak; AKP iktidarının bu uygulamalarının ilk olmadığını; Kürt halkına ve kadınlara yaşatılan zulmünü, daha önce Taybet Ana'nın cenazesinin 7 gün yerde bekletilmesinden, Garzan Mezarlığı'ndan cenazelerin çıkartılmasından, mezarların bombalanarak tahrip edilmesinden, öldürülen kadınların çıplak bedeninin sergilenmesinden biliyoruz.

"Kürt annelerine ve kadınlara bunu yaşatanlar bilsin ki, Biz Kadınlar bu fotoğrafı unutmayacağız. Anne Aksoy'un acısını paylaşıyoruz. Aksoy ve başka annelere evlat acısı yaşatan erkek iktidarların savaş ve zulüm politikasına karşı sesimizi yükseltmeye; ölüm değil, yaşam siyasetini sürdürmeye devam edeceğiz.

"Hiçbir şekilde hukuk ile izah edilemez bu uygulama karşısında sözde insan sağlığını önceleyerek, 'Evde Kal' çağrısı yapan İçişleri Bakanlığı, bu görüntülerin bizzat sorumlusudur."