24 Nisan 2024 Çarşamba

HDP Kadın Meclisi: İran Kürtleri, kadınları idam ederek insanlık suçu işliyor

İran'da üç Kürt siyasi tutsağın idam edilmesine tepki gösteren HDP Kadın Meclisi, "Kürtleri, kadınları ve muhalifleri idam ederek cezalandırmak, defalarca tekrarlandığı gibi, bir insanlık suçudur ve İran rejimi bu insanlık suçunu işlemeye derhal son vermelidir" diye çağrı yaptı.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, 23 Haziran 2017'de tutuklanarak hakkında idam cezası verilen 22 yaşındaki İranlı Kürt aktivist Ramin Hüseyin Penahi ile birlikte 2009 yılından beri tutuklu bulunan iki Kürt siyasi mahkûm Loghman Moradi ve Zanjar Moradi'nin dün idam edilmesine ilişkin açıklama yaptı.
 
HDP Kadın Meclisi, "Bu yaşam hakkı ihlalinin, hem yakınları gözaltında kaybedilen Cumartesi Annelerinin adalet arayışı için bir araya geldiği Cumartesi gününe hem Cumhurbaşkanı'nın İran ziyaretinin hemen sonrasına denk gelmesi düşündürücü olmuştur" diye belirtti.
 
Gerici rejimini güçlendirmek ve kendisine yönelik muhalefeti önlemek amacıyla dünyada en çok idam cezasını uygulayan İran'ın, idam cezası ve infazı konusunda bir vahşet coğrafyasına dönüştüğüne dikkat çekilen açıklamada, "Bugün idam gibi bir insanlık suçunun sonuçlarına en çok kadınlar maruz kalmakta ve yine bu insanlık suçuna en çok kadınlar itiraz etmektedir. Nitekim Ramin Hüseyin Penahi'nin yeğeni Niştiman Hüseyin Penahi, verilen idam kararına tepki göstererek yaşamına son vermiş ve kadınların idam suçuna karşı nasıl bir başkaldırı ile itiraz ettiğini ortaya koymuştur" denildi.
 
Başta BM olmak üzere, İran rejiminin kendisine muhalif Kürt aktivistlere uyguladığı idam cezasına karşı tüm uluslararası kuruluşların harekete geçmeye çağıran HDP Kadın Meclisi, "Yaşadığımız toprakları sarmalayan bu şiddet girdabından çıkmanın yolu, daha da öldürmek değildir. Kürtleri, kadınları ve muhalifleri idam ederek cezalandırmak, defalarca tekrarlandığı gibi, bir insanlık suçudur ve İran rejimi bu insanlık suçunu işlemeye derhal son vermelidir" diye çağrı yaptı.