3 Mayıs 2024 Cuma

HDP Kadın Meclisi: Cinsel istismar AKP'nin politikalarının sonucu

Kanarya Mahallesi'nde 5 yaşındaki çocuğa yönelik cinsel istismarın AKP'nin cinsiyet eşitsizliğini körükleyen ve çocuk haklarına ilişkin yükümlüklerini yerine getirmeyen politikalarının sonucu olduğunu belirten HDP Kadın Meclisi, sürecin takipçisi olduğunu kaydetti.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, Küçükçekmece'de 5 yaşındaki çocuğu yönelik cinsel istismara ilişkin yazılı açıklama yaptı. 
 
Yaşananların, AKP'nin cinsiyet eşitsizliğini körüklediğini, kadını değersizleştiren, erkeği yücelten politikalarının sonucu olduğunu belirten HDP Kadın Meclisi, "Çocuğa karşı cinsel sömürü ve istismarın önlenmesinde, siyasi iradeden yoksun olan bu hükümet, bir yandan çocuklarının ölmemesi ve barış talebi ile cezaevleri önünde nöbet eylemi tutan annelere her türlü zulmü reva görürken diğer yandan kadına yönelik cinsiyetçi söylemler geliştirerek, kız ve erkek çocuklarının bir arada toplumsallaşmasının önüne yine cinsiyetçi engeller koyarak şiddet ve istismarın artmasına neden olmuştur.
 
İstanbul Kanarya‘da 5 yaşındaki çocuğun, görüntüsü belli olan ancak kimliği belirlenmeyen kişiler tarafından istismar edilmesinin birincil sorumlusu, koruyucu ve önleyici tedbirleri yeteri kadar almayan ve imzacısı olduğu sözleşmelerin gereğini yerine getirmeyen, kadına yönelik şiddeti meşrulaştıran, cinsiyetçi söylemlerine her gün bir yenisini ekleyen, kadın katliamlarının önünü açan, şiddete maruz kalanı değil şiddeti uygulayanı koruyan bir yerde olan AKP iktidarı ve onun eril yargısıdır."
 
TÜRKİYE ÇOCUK İSTİSMARINDA DÜNYADA 5. SIRADA
 
Dünyada 5 çocuktan birinin mutlaka istismarın bir biçimine maruz kaldığına dikkat çekilen açıklamada, her gün başka bir kentte yeni bir vakanın ortaya çıkmasının, Türkiye'nin uluslararası çocuk hakları sözleşmelerinden doğan yükümlülüklerini yerine getirmemesi ve yaşam içerisinde bunların uygulanmaması olduğu kaydedildi.
 
'ERKEK DEVLET CİNSİYETÇİ POLİTİKALARININ YANSIMASI'
 
Türkiye'nin çocuk ihmal ve istismarında dünyada 3. sırada olduğunu hatırlatan HDP Kadın Meclisi, son yıllarda artarak çoğalan çocuk ihmal ve istismarının, cezasızlık, iyi hal indirimleri, erken yaşta evlilik gibi düzenlemelerden bağımsız düşünülemeyeceğini, bu durumun erkek devletin cinsiyetçi politikalarının yansıması olduğu vurgulandı. Açıklamada, "Bu doğrultuda; hükümetin göz yumduğu cinsel şiddet ve çocuk istismarı cinsiyetçi sömürü düzenini derinleştirmiştir" diye kaydetti. 
 
'SÜRECİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ'
 
Açıklamada, şunlar belirtildi: "Cinsel şiddetin ve çocuk istismarının kadın mücadelesine yönelik ideolojik ve politik bir saldırı olduğunun bilincinde olan ve tecavüz yasalarına karşı meydanlara taşan biz kadınlar, mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz. Çeteleşen iktidarın hiçbir saldırısına boyun eğmeyeceğimizi, Kanarya'da yaşanan istismar olayının takipçisi olacağımızı, gizlilik kararı koyarak cezasızlığı meşrulaştırmaya çalışan tecavüz düzenine asla geçit vermeyeceğimizi bir kez daha duyuruyoruz."