7 Mayıs 2024 Salı

HDP İstanbul Kadın Meclisi Şırnak'taki istismarı protesto etti

Şırnak'ta bir uzman çavuşun 13 yaşındaki kız çocuğuna cinsel istismarda bulunmasını protesto eden HDP İstanbul Kadın Meclisi, çocuk istismarındaki artışın en büyük nedeninin AKP hükümetinin uygulamış olduğu baskı ve zulüm politikaları olduğunu söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Kadın Meclisi, Şırnak merkeze bağlı Yenimahalle'de A.A isimli bir uzman çavuşun 13 yaşındaki kız çocuğuna cinsel istismar saldırısında bulunmasını yaptığı basın açıklaması ile protesto etti. Gaziosmanpaşa'ya bağlı Karayolları'nda yapılan açıklamaya HDP İstanbul Kadın Meclisi üyeleri, il ve ilçe örgütü yöneticileri katıldı.

"İstismarın affı olmaz" pankartının açıldığı açıklamada "Çocuk bedenime dokunma", "Bizi devletten kim koruyacak", "Çocuklarımızın düşlerini karanlığa teslim etmeyeceğiz" dönüşleri taşındı. Yapılan açıklamada sık sık "Jin, Jiyan, Azadi", "Susma, sustukça sıra sana gelecek", "Devlet koruyor erkek vuruyor", "Boşanmayı değil tecavüzü engelle" sloganları attı.

'HERKES İÇİN ADALET İSTİYORUZ'
Burada ilk olarak söz alan Özgür Genç Kadın (ÖGK) üyesi Neslihan Duran, AKP iktidarının politikaları karşısında bir araya geldiklerini ifade ederek, "Biz bugün adalet mücadelesini adliye koridorlarına sıkıştırmamak için bir araya geldik. Adaleti her yerde ve herkes için istiyoruz" dedi.

'EN BÜYÜK NEDEN AKP'
Ardından ortak basın metnini okuyan HDP GOP İlçe Eşbaşkanı Sultan Hatun, AKP'nin cinsiyet eşitsizliğini körükleyen, kadını değersizleştirerek erkeği yücelten politikaları ile toplumun tamamını istismar ettiğini söyledi. Çocuk istismarındaki artışın en büyük nedeninin AKP hükümetinin uygulamış olduğu baskı ve zulüm politikaları olduğunun altını çizen Hatun şunları söyledi:

"Çocuğa karşı cinsel sömürü ve istismarın önlenmesinde, siyasi iradeden yoksun olan bu hükümet, bir yandan  da  af girişimlerini gündemde tutarak, 'evlilik' adı altında 15 yaş altındaki çocukların cinsel istismarını ve tecavüzü, toplum ve yargı nezdinde meşrulaştırma girişimindedir. Diğer yandan kadına yönelik cinsiyetçi söylemler geliştirerek, kız ve erkek çocuklarının bir arada toplumsallaşmasının önüne yine cinsiyetçi engeller koyarak şiddet ve istismarın artmasına neden olmuştur. Çocuk istismarının birincil sorumlusu, koruyucu ve önleyici tedbirleri yeteri kadar almayan ve imzacısı olduğu İstanbul Sözleşmesi'nin gereğini yerine getirmeyen, kadına yönelik şiddeti meşrulaştıran, cinsiyetçi söylemlerine her gün bir yenisini ekleyen, kadın katliamlarının önünü açan, şiddete maruz kalanı değil şiddeti uygulayanı koruyan bir yerde olan AKP iktidarı ve onun eril yargısıdır."

Mücadeleden vazgeçmeyeceklerini söyleyen Hatun, "Çeteleşen iktidarın hiçbir saldırısına boyun eğmeyeceğimizi, Şırnak'ta da yaşanan çocuk istismarının takipçisi olacağımızı, tecavüz düzenine asla geçit vermeyeceğimizi bir kez daha duyuruyoruz" ifadelerini kullandı.