25 Nisan 2024 Perşembe

HDK-Avrupa 1. Olağan Kongresi başladı

Halkların Demokratik Kongresi-Avrupa (HDK-A) 1. Olağan Kongresi, Almanya'nın Frankfurt kentinde toplandı.
Almanya'nın Frankfurt kentinde 200'ü aşkın delege ve konuğun katılımıyla Halkların Demokratik Kongresi-Avrupa (HDK-A) 1. Olağan Kongresi toplandı.
 
Divanın seçilmesiyle başlayan kongrede HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın mesajı okundu. Yüksekdağ'ın mesajı okunurken salon "Jin, jîyan, azadî" sloganları atıldı.
 
Kongrede ilk sözü HDK ve HDK-A'nın kuruluş çalışmalarına katılan gazeteci-yazar İbrahim Çiçek'e verildi. Çiçek, HDK kuruluş çalışmalarını her milimetresinde yer aldığını, katkı sunduğunu ve kırk yılı aşkın süredir devrimci mücadele içerisinde olduğunu kaydetti. Bu mücadele içerisinde HDK'nin kurulmasınında yer almasının en iyi yaptığımız şeylerden birisi olduğunu kaydeden Çiçek, "7 Haziran seçimlerindeki başarı esasen HDK ruhunun başarısıdır. Alınan sonuçlarla sömürgeci faşist Türk devletinin kimyası bozulmuştur. AKP-MHP faşizminin azgın terör saldırılarına rağmen, HDK ve HDP'de kimi sorunlar olsa da ayaktadır. HDK, Türkiye, Kürdistan ve Rojava devriminin bütün kazanılmış mevzilerini sahiplenme iradesi gösterdi" dedi. Çiçek, konuşmasının devamında çok sayıda örgütsüz antifaşist, kendisini demokrat, ilerici, sosyalist gören bireylerin HDK aracılığı ile mücadeleye katıldığını "örgütsüz kadrolar" haline geldiğini, bunun da kaydedilmesi gereken bir kazanım olduğunun altını çizdi. Çiçek, bu süreçte örgütlerin bilinen siyaset ve ilişki tarzlarının değiştiğini, kabuklarını kırma doğrultusunda önemli mesafe katettiğini, kendilerine dönük, bürokratik, kitlelere yabancı, grupçu anlayışlarının aşılmasında kazanımlar elde edildiğini, bu kazanımlarda HDK'nin başarılı olduğunu ifade etti. Çiçek, "Bu kongreden cepheleşme ve faşizme karşı mücadeleyi büyütme isteği çıkılmalıdır" dedi.
 
'BU SÜREÇ ESKİ TARZLA ÇATIŞARAK İLERLETİLDİ'
 
Çiçek, "Bu süreç eski tarzla çatışarak ilerletildi. Kimisinde az kimisinde çok örgütlü yapılarda direnç gösterildi. Ancak son zamanlarda eski tarz yeniden görünür oldu. HDK-A içinde son dönemlerde bir kriz yaşanıyor. Bu krizi doğru çözümleyerek doğru kararlar alarak, dünkünden daha işlevli bir HDK-A'ya ulaşabiliriz" diyerek kongreye başarı dilekleri ile konuşmasını sonlandırdı.
 
Ardından SYKP adına Mahir Sayın söz aldı. konuşmasına tutsakları selamlayarak başlayan Sayın, "Kongremiz dünyamızda ve Türkiye'de olumsuzlukların yaşandığı bir süreçte toplanıyor. Ama diğer yandan moralimizi yüksek tutmak için pek çok olumlu veri de mevcut. Bir deneyip başarılı olursa kendisini üretir ve yeni deneyleri de açığa çıkarır. HDK-A'daki krize bulduğumuz yöntemlerle çözemezsek çevresinde yol yöntem bulabiliriz. Bugün de burada bunları tartışacağız" diye kaydetti.
 
'KAPİTALİST VE EMPERYALİST SİSTEMİN KRİZİ VE SAVAŞLAR DÖNEMİ YAŞIYORUZ'
 
ESP Avrupa Temsilcisi Ziya Ulusoy ise "Kapitalist ve emperyalist sistem kriz ve savaşlar dönemi yaşıyor. HDK kapitalist emperyalist düzene karşı işçi ve emekçilerin ezilenlerin mücadele birliği olarak ve aynı zamanda Erdoğan faşizmine karşı güçlerin birleştirilmesi olarak doğdu. Eğer HDK Gezi isyanı sürecinde hızlıca yanıt verseydi mücadele çok daha güçlü boyut kazanırdı" dedi. Ulusoy, "HDK-A ile ortak mücadele deneyimi kazandık. Örgütlülüğümüzü büyütme ihtiyacı önemli bir ihtiyaçtır. Çok sayıda eylem birliği deneyimimiz var ama cepheleşme anlamında HDK gibi bir deneyimimiz yenidir. Gelecekte bu deneyimi güçlendirme geliştirme ihtiyacını yaşamın kendisi dayatıyor. HDK-A sorunlarını çözerek özeleştirel yaklaşarak yoluna devam etmeli" diye konuştu. Ulusoy, krizi çözerek isabetli kararlar alarak yoluna devam etmesi gerektiğinin altını çizdi.
 
EŞ SÖZCÜLER GÜDEN VE ÇELİK FAALİYET RAPORUNU OKUDU
 
Konukların konuşmasının ardından HDK-A Eş Sözcüleri Esra Asiye Güden ve Demir Çelik, HDK-A yürütme kurulunun hazırladığı faaliyet raporunu okudular.
 
Faaliyet raporunda HDK-A'nın kuruluş tarihi olan 4 Şubat 2017'den bu yana ki süreç değerlendirildi. Raporda, AKP/Saray faşizminin zulmüne, katliamlarına, işkencelerine, gözaltı ve tutuklamalarına, OHAL'line, KHK'lerine, tek tip elbise saldırısına karşı direnenlerin, Rojava'ya yönelik sömürgeci işgal saldırılarına karşı can feda bir direniş sergileyenlerin iradesi selamlandı.
 
Faaliyet raporunda AKP/Saray faşizminin HDP eş başkanları ve milletvekillerini, binlerce aktivistini tutuklayarak mücadelesini engellemeye çalıştığını, Kürdistan'da DBP ve belediyeler üzerinde terör estirerek, belediye başkanlarını görevden alıp yerlerine kayyum adıyla sömürgeciliğin memurlarını atayarak, kitlesel tutuklamalar ile Kürt halkımız teslim alınmaya çalışıldığına dikkat çekildi.
 
Raporda, "Bu iki yılda yaptıklarımızı ve yapamadıklarımızı ortaya koymaya çalışacak, kongre delegelerimizin ve katılımcıların değerlendirmelerine tabi tutacağız. İnanıyoruz ki, yapıcı eleştiri ve özeleştirilerle eksiklerimizin üzerine gidecek, olumlu yanlarımızdan öğrenerek, meclisleşmemizi ve mücadelemizi geliştirecek önemli perspektiflerle kongremizden çıkacağız" olduğu kaydedildi.
 
Kongre, Kadın Meclisi raporunun okunmasının ardından, delegelerin faaliyet raporu üzerine yaptıkları değerlendirmelerle devam ediyor.