24 Nisan 2024 Çarşamba

HDK-A: Ormanları yakarak Kürt sorununu çözemezsiniz

HDK-A, yakılan Dersim ormanları için bir açıklama yayımladı. Dersim halkının ve coğrafyasının faşizan uygulamalarla karşı karşıya olduğunu vurgulayayan HDK-A, "İnkâr ve imha ısrarında çözüm olsaydı sorunlar yüzyıl öncesinde çözmüş olurlardı" diyerek demokratik kamuoyuna duyarlılık çağrısı yaptı.
Halkların Demokratik Kongresi-Avrupa (HDK-A) Dersim'de meydana gelen yangına ilişkin yazılı açıklama yayımladı.
 
Dersim halkı ve coğrafyasının AKP-MHP faşizminin sistematik ve acımasız tekçi zihniyetinin saldırısıyla karşı karşıya olduğunu kaydeden HDK-A, bu yangınlarla Dersim'in insansızlaştırılmak istendiğine vurgu yaptı. Halkın yangınları söndürmesinin TSK tarafından engellendiğine dikkat çeken HDK-A, açıklamada şu ifadelere de yer verdi: "Dersim'in genelinde aylardır devam eden orman yangınlarının söndürülmesine iktidarın talimatıyla asker ve polis zor kullanarak izin vermemiş, söndürmeye kalkışan birçok kişi gözaltına alınmış, tutuklanmıştır. Dersim merkezi, ilçeleri, köyleri ve yaylaları güvenlik güçlerince kuşatma altına alınarak, Dersim’de sömürge hukuku uygulanmaktadır."
 
ORMANLARI YAKMAKLA SORUNLAR ÇÖZÜLOMÜYOR
 
Son 4 ayda binlerce hektarlık ormanın bombalarla yakıldığını hatırlatan HDK-A, Dersim'de yapılanın insanlık suçu olduğuna işaret etti. Dersim'deki yangına karşı çıkmanın zorunluluk olduğunun altını çizen HDK-A, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Kürt sorunu, Alevi sorunu, Demokrasi sorunu; insanları öldürmekle, köyleri boşaltmakla, şehirleri yerle bir etmekle, insanları göçe zorlamakla, ormanları yakmakla, doğaya ve canlı habitata zarar vermekle çözülemez! İnkâr ve imha ısrarında çözüm olsaydı sıraladığımız sorunları yüzyıl öncesinde çözmüş olurlardı. Devletçi, iktidarcı sistemin doğamızı, toplumsallığımızı tüketen zihniyetine karşı tüm demokratik kamuoyunu geleceğine sahip çıkmaya çağırıyoruz."