24 Nisan 2024 Çarşamba

HDK-A: 25. yılında Sivas katliamını lanetliyoruz

2 Temmuz Sivas katliamının 25. yılı dolayısıyla yazılı açıklama yapan HDK-A, "Tüm halklarımızı, Avrupa'da Alevi kurumlarının ve diğer tüm devrimci, demokrat, dost kuruluşlarının '2 Temmuz Sivas Katliamını lanetleme' etkinliklerine katılmaya çağırıyoruz" dedi.
Halkların Demokratik Kongresi-Avrupa (HDK-A), 2 Temmuz Sivas katliamının 25. yılı dolayısıyla yazılı açıklama yaptı.
 
Sivas katliamının da diğer katliamlar gibi kültürel ve etnik temizlik amaçlı yapılan katliamlardan olduğunu ve aydınlatılmadığını ifade eden HDK-A, "Egemenlikçi devletçi sistem, ulus devlet stratejisi gereğince hareket ettiğinden, katliam ve soykırımsız duramaz. Tekçi zihniyetinin neden olduğu, karar vericisinin de kendisi olduğu katliamlarla yüzleşmeye korkar, bu nedenle gerçekler hep karanlıkta kalsın ister. Bu politika hükümetten hükümete değişmeden sürmekte olan bir politikadır. Hatta devletten devlete aktarılan bir gelenektir de" dedi.
 
İktidarların değişmesine rağmen Alevilerin taleplerinin kabul edilmediğini kaydeden HDK-A, AİHM kararına rağmen Cem evlerinine statü verilmediğini, Alevi çocuklarına zorunlu din dersi okutulduğunu, Alevi evlerinin işaretlendiğini belirtti. HDK-A "Milliyetçi, cinsiyetçi AKP ülke içinde ve dışında mezhepçi ve ırkçı zihniyeti ile halklar ve inançlar kırımını yaşatıyor. AKP, Suriye'de Alevileri ve Kürtleri katletme fetvası veren cihatçı-selefi çeteleri politik ve askeri olarak desteklemekle kalmıyor, selefi çeteleriyle Efrin'i işgal ederek halklar ve inançlar kırımını tüm dünyanın gözleri önünde sürdürüyor" diye belirtti.
 
HDK-A, "2 Temmuz'da canlarımızı yakan alevler daha sönmeden halklarımıza yeni acılar yaşatılıyor, kültürel, sosyal, siyasal ve kadın kırım politikası AKP iktidarında her gün yeniden yaşatılan hakikat olmaktadır. AKP'nin mezhepçi, cinsiyetçi ve milliyetçi politik hattı 24 Haziran'da örgütlü devlet gücü sayesinde, hileli ve şaibeli seçim uygulamalarıyla bir kez daha iktidarda kalmak adına asker ve polis gücü ile yetinmemiş paramiliter güçlerince sokakları terörize etmiş, devlet terörü ile toplumun iradesine el koymuştur" dedi.
 
2 Temmuz Sivas katliamını lanetlediklerini ifade eden HDK-A, "Alevi halkımızın ve diğer halklarımızla inanç topluluklarının temel taleplerini ve inanç özgürlüklerini her şart altında savunacağımızı, özgürlükçü laik ve demokratik yaşam için mücadeleyi daha da büyüteceğimizi bu vesile ile bir kez daha haykırıyoruz" diye kaydetti. HDK-A, "Tüm halklarımızı, Avrupa'da Alevi kurumlarının ve diğer tüm devrimci, demokrat, dost kuruluşlarının '2 Temmuz Sivas Katliamını lanetleme' etkinliklerine katılmaya çağırıyoruz" diye belirtti.