26 Nisan 2024 Cuma

Hasta tutsak Hakkı Turgay, 3 ayrı rapora rağmen hastaneye sevk edilmiyor

HDP Ağrı Milletvekili Abdullah Koç, Bandırma Hapishanesi'nde tutuklu olan Hakkı Turgay'ın sağlık durumunun ağırlaşmasına ve 3 ayrı sağlık raporuna rağmen hastaneye sevk edilmediğinin, tedavisinin engellendiğine dikkat çekti. HDP Milletvekili Koç, derhal yanıtlaması üzerine Gül'e soru önergesi verdi. 

Bandırma 1 Nolu T  Tipi Kapalı Hapishanesi'nde bulunan hasta tutuklu Hakkı Turgay'ın tedavisi engelleniyor. Hakkı Turgay'ın aldığı 3 ayrı sağlık raporuna rağmen hastaneye sevki de yapılmıyor. Ordu E Tipi Kapalı Hapishanesi'nde tutulduğu sırada Ordu Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılan Turgay hakkında, "tedavi edecek kapasite" olmadığı gerekçesiyle rapor hazırlandı.

24 Şubat 2020 tarihli raporda, Kemik Osteomyelit (Kemik iltihabı) tanısı konulan Turgay, İstanbul Cerrahpaşa Hastanesi'ne sevk edildi. Hastane sevki yapılmayan Hakkı Turgay, fenalaşması üzerine yeniden Ordu Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Hastanenin 11 Mart 2020 tarihli ikinci raporunda, "Kemik Osteomyeliti olan hastanın ileri tetkik ve tedavi için İstanbul Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ne sevki uygundur" denildi. İkinci rapora rağmen Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ne sevki yapılmayan Hakkı Turgay, 29 Haziran 2020'de üçüncü kez Ordu Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı.

Bu kez Turgay ile ilgili geniş değerlendirme yapan hastane, "Hastanın kronik osteomyelit olması nedeniyle takip ve tedavisinin multidisipliner branşlarla yapılması gerekmektedir. Bu branşlardan olan plastik cerrahi bölümünün hastanemizde olmaması nedeniyle, hastanın takip ve tedavisinin plastik cerrahi olan bir merkezde yapılması uygundur" raporu hazırlandı. Ancak her üç rapora rağmen tedavisi yapılabilecek uygun bir hastaneye sevk edilmeyen Hakkı Turgay, 13 Ekim 2020'de "Covid-19 testi yapılacağı" gerekçesiyle bir başka tutukluyla birlikte Bandırma 1 Nolu T Tipi Kapalı Hapishanesi'ne sevk edildi.

Durumu ağırlaşan Turgay, 12 Aralık 2020'de Bandırma Devlet Hastanesi'ne sevk edildi. Bandırma Devlet Hastanesi, Ordu Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin 3 ayrı raporuna rağmen tedavisi yapılmayan Turgay ile ilgili hazırladığı raporda, "(…) Kişinin cerrahi veya tıbbi bir tedaviye ihtiyacı olmadığı, ileri ki takiplerinde enfeksiyon alevlenmesi olursa mahallinde gerekli palyatif cerrahi ve tıbbi tedavilerinin yapılabileceği ve en ileri merkezde dahi bu kronik osteomyelit hastalığının kesin iyileşmesinin veya kesin tedavisinin mümkün olamayabileceği değerlendirilmiş olup, durum bildirir rapor düzenlenmiştir" ifadeleri yer aldı. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ağrı Milletvekili Abdullah Koç, hasta tutuklu Turgay'ın durumuna ilişkin Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'ün yanıtlaması istemiyle Meclis'e soru önergesi verdi. Koç, şu soruları yöneltti: 
"Hakkı Turgay'ın aldığı 3 ayrı sağlık raporuna rağmen hastaneye sevki yapılmadığına ilişkin iddialar doğru mudur?
Ordu E Tipi Kapalı Hapishanesi'nde tutulduğu sırada Ordu Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılan Turgay hakkında, ‘tedavi edecek kapasite' olmadığı gerekçesiyle rapor verildiğine ilişkin iddialar bilinmekte midir? Bu tespit hangi gerekçeyle yapılmıştır? Bu hastalığın tedavisinin mümkün olduğu biliniyor mu?
Cezaevinin uygulamaları ve Bandırma Devlet Hastanesi'nin raporunun hasta mahpus Hakkı Turgay'ın Anayasa ve uluslararası sözleşmelerden kaynaklı sağlık hakkını ihlal ettiği halde Bakanlığınızın herhangi bir girişimde bulunmamasının gerekçesi nedir? 
Hasta mahpusun kronik osteomyelit olması nedeniyle takip ve tedavisinin tam teşekküllü bir hastanede yapılabilmesi için infazın ertelenmesi için Bakanlığınız herhangi bir girişimde bulunacak mıdır? Şayet bulunmayacaksanız bunu hangi gerekçeye dayandıracaksınız?"