5 Mayıs 2024 Pazar

Gülüm: Salgının kadınlar üzerindeki etkisi araştırılsın

Pandeminin kadınlar üzerindeki sosyo-ekonomik etkilerini Meclis gündemine taşıyan HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, artan kadın yoksulluğunun önüne geçilmesi amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının kadınlar üzerindeki sosyo-ekonomik etkilerinin araştırılması ve artan kadın yoksulluğunun önüne geçilmesi amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu'nun kurulması için önerge verdi.

Önergenin gerekçesinde, pandemiyle birlikte evde artan iş yükünün kadınları doğrudan etkilediğine dikkati çeken Gülüm, "Bu durum bir yandan hane içi tüm bakım işlerini zaten kadınların 'görevi' gibi gören erkek egemen bakış açısını güçlendirirken diğer yandan kadınların işgücüne katılımını daha da zorlaştırmıştır. Bu bakımdan, salgın döneminde ev işlerinin tümüyle kadınların üzerine yıkılmasını önleyecek politika ve söylemlerin yokluğu uzun vadede kadınların ekonomik özgürleşmeleri ve kazanımlarına karşı büyük bir tehdit oluşturmaktadır" ifadelerine yer verildi.

KADIN İŞGÜCÜ YÜZDE 11 AZALDI
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi'nin (DİSK-AR) Haziran ayında yayınlandığı "Covid-19 Döneminde Kadın İşgücünün Görünümü Raporu"na ait verileri hatırlatan Gülüm, "Covid-19 etkisiyle revize geniş tanımlı kadın işsizlik oranı yüzde 45,3'tür. Aynı rapora göre kadın işgücü yüzde 11,1 azalırken erkek işgücü yüzde 4,9 oranında azalmış. Üstelik salgın döneminde açıklanan ekonomik paketlerde kayıt dışı çalışma biçimleri; İşsizlik Fonu veya Kısa Çalışma Ödeneği kapsamının da dışında tutulduğundan mevsimlik tarım işçilerinden ev işçilerine dek birçok kesim neredeyse hiçbir gelir olmadan açlıkla karşı karşıya bırakılmıştır" diye belirtti.

Yaşanan sorunlar nedeniyle salgının ekonomik açıdan kadınlar üzerindeki etkisinin araştırılmasını isteyen Gülüm, "Ev içi emeğin kadın işi olmaktan çıkarılması, kadınlara güvenceli eşit işe eşit ücret kuralının uygulandığı çalışma alanlarının sağlanması ile artan kadın yoksulluğunun önüne geçilmesi amacıyla bir araştırma komisyonu kurulmasını arz ve talep ederim" dedi.