28 Mart 2024 Perşembe

'Gülistan'ın hakkını çetelere bırakmayacağız'

Dersim Kadın Platformu, 233 gündür bulunamayan Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku için Seyit Rıza Meydanı'nda açıklama yaptı. Platform üyesi kadınlar, şüpheli Zaynal Abakarov hakkında neden etkili soruşturma yapılmadığını sordu. 

Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku'nun 5 Ocak'tan bu yana aradan 233 gün geçmesine rağmen halen bulunamadı. 

Seyit Rıza Meydanı'nda bir araya gelen Dersim Kadın Platformu, "Zaynal Abakarovu kim neden koruyor?" yazılı pankart açtı. Gülistan'ın ablası Aygül Doku'nun da katıldığı eylemde platform adına Tuba Apaydın açıklama yaptı. 

Valiliğin ve kurum amirlerinin Gülistan'ın intihar ettiğine dair sürekli algı oluşturduğunu söyleyen Apaydın, Gülistan'ı bulacağını söyleyen Tuncay Sonel'in kentten ayrıldığını hatırlattı. Apaydın, "Bölge özelinde biz kadınların tüm söylemlerine rağmen, Gülistan'ın intihar ettiğine ilişkin somut delil varmış gibi, 7 aydan uzun bir süre sadece suda aranmıştır. Tuncay Sonel, Gülistan'ı suda çıkaracağı konusunda aileye sözler vererek oyalamış, Gülistan olayının belki de istediği yer/yerlere atanması önünde engel oluşturmasını önlemiş ve hiçbir şey olmamış gibi kentimizden ayrılıp gitmiştir. Bu süreç boyunca sadece suya odaklı yürütülen çalışmalar diğer kanıtların toplanmasını da önlemiştir" diye konuştu. 

Gülistan'ın 233 gündür olmadığını söyleyen Apaydın şu soruları yöneltti:

"Bu kadar şüpheli durum varken Zaynal Abakarov hakkında neden etkili bir soruşturma yapılmamıştır? Zaynal Abakarov kimdir ve ne tür bağlantıları vardır? Gülistan'ın akıbetini soran kadınlar ve arkadaşlarına göz altına alma, burslarını kesme, yurttan çıkarma gibi baskılar uygulanırken, baş şüpheli Abakarov ve ailesinin taşınmasına neden göz yumulmuştur?Olay günü Abarakov'un üvey babasına ait aracın çamurlara bulanmış olması delil açısından neden değerlendirilmemiştir?
Tanık ifadeleri ve telefonda alınan sinyal bilgisine göre Gülistan'ın 16.30 saatlerinde hala yaşadığı anlaşılmasına rağmen, Abakarov ve ailesinin 5 Ocak günü 16.00' dan sonra nerede oldukları/ne yaptıklarına ilişkin veriler neden toplanmamıştır? İlimizde olayla ilgisi, en azından bilgisi olabilecek birçok kişinin tayin olup gittiği doğru mudur yoksa bu bir tesadüf müdür? Gülistan Doku olayı Abakarov ile bağlantılı değilse neden aydınlatılmamaktadır? Olayın bilmediğimiz başka bir yönü mü bulunmaktadır? 233 gün ailenin acılar içinde çırpınmasının hesabını kim verecektir?"

'HESABINI KİM VERECEK?'
Apaydın, Dersim'de kadınlara  taciz, tecavüz, katledilme ve kaybedilme politikalarının uygulandığını söyledi, "Erkek egemen sistem tarafından daha fazla üretilirken failler ve katiller korunup aklanıyor" tepkisinde bulundu. Apaydın, "Biz kadınlar bu izlenen politikalara karşı örgütlü kadın mücadelemizi büyütecek tüm bu olayların takipçisi olacak ve Gülistan Doku'nun akıbetini sormaktan vazgeçmeyeceğiz. Failleri aklamanıza, korumanıza izin vermeyecek hesap soracağız! Yaşasın kadın mücadelemiz, yaşasın kadın dayanışması" diye konuştu.

'GÜLİSTAN'I BULMADAN BUNUN PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ'
Ardından söz alan Aygül Doku da Gülistan'ın akıbetini sormaktan vazgeçmeyeceklerine dikkat çekti. Abla Doku, "Ben sizin mahkeme salonlarında görüşeceğim. Bunun yanınıza kalacağını düşünmeyin. Üvey bir baba neden suçlu olan üvey oğlu için bu kadar kaçar ve sır saklar. Bu ailenin hepsi araştırılmalıdır. 233 gündür avuç içi kadar bir kentte Gülistan'ı bulamıyoruz. Gülistan'ı bulmadan biz bunun peşini bırakmayacağız. Biz kızımızın hakkını çetelere bırakmayacağız. Bunu da herkesin bilmesini istiyorum. Buradan ayrılmayacağız, Gülistan'ı sormaya, aramaya devam edeceğiz. Gerekirse Ankara'ya gideceğiz. Gece gündüz demeyeceğiz. Ben Gülistan'ımı bulmadan durmayacağım" şeklinde konuştu.