7 Mayıs 2024 Salı

'Gülistan'ın beni bulun çağrısını duyun'

Gülistan Doku İçin Adalet Komisyonları, 130 gündür haber alınamayan Gülistan için sosyal medyada saat 21.00'da twitter eylemi yapacak. Barajın boşaltılması talebiyle yapılacak eylem için komisyon üyeleri "Gülistan'ın 'Beni Bulun' çağrısını herkesin duymasını istiyoruz" dedi.

Gülistan Doku 130 gündür kayıp. Gülistan'ın 5 Ocak'ta son görüldüğü yer olduğu ileri sürülerek Munzur üzerindeki Sarısaltuk Köprüsü mevkiinde ve Uzunçayır Baraj Gölü'nde arama çalışmaları devam ediyor. 130 gün içinde farklı tarihlerde kaybolan iki kişinin cesetleri bulunurken Gülistan Doku'yla ilgili herhangi bir gelişme yaşanmadı.

Abla Aygül Doku'nun 12 Mayıs'ta suya giren 13 yaşındaki bir çocuğun cansız bedeni çıkarıldığındaki gösterdiği tepki yaşanan durumu özetledi. Aygül, "Her cesede ben koşuyorum. Benim kardeşim diye koşuyorum sesimi niye duymuyorsunuz. Bu bana reva mı. Kardeşim suda ise sudan çıkartın" acısıyla yetkililere seslendi.

GÜLİSTAN İÇİN ADALET!
Gülistan Doku'nun akıbetinin açığa çıkarılması için genç kadınlarca kurulan Gülistan Doku İçin Adalet Komisyonları'ndan Hivda Selen de "Gülistan'ın 'Beni bulun' çağrısını herkesin duymasını istiyoruz" diyerek adalet mücadelesine giriştiklerini belirtti.

Gülistan Doku İçin Adalet Komisyonları'nın Şule Çet İçin Adalet Komisyonları'nın bir devamı olduğunu söyleyen Hivda Selen, her iki olayda genç kadınların intihar ettiği yönünde bir algı yaratılmak istendiğine ancak durumun böyle olmadığına dikkat çekiyor.

Şule Çet davasını hatırlatarak iki dosyadaki ortaklığa vurgu yapan Selen şöyle konuştu:

"Bugün Gülistan Doku için bir araya gelmemiz tesadüf değil. Biz Şule Çet katledildikten sonra kurulmuş bir inisiyatifiz. Mart 2019'da 'Şule Çet İçin Adalet' ismiyle bir araya gelmiş genç kadınlarız. Şule Çet'in katillerinin yargılanması talebiyle 81 ilden gelen kadınlarla her mahkemeye giderek bu süreci başlattık. Kampüslerden sokaklara, sokaklardan adliye koridorlarına afişlerimizle, dövizlerimizle ve adaletin adliye koridorlarına sığmadığını anlattık. Şule Çet dosyayı sonuçlandı. Şule'nin katilleri, Çağatay Aksu ve Berk Akand müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Şule'yi geri getiremedik ama katillerin yargılanmasını sağladık.

Şule Çet mahkemesi bittikten sonra adalet talebiyle yan yana gelen kadınlar bunu bir eşik olarak gördü. Bundan sonra yollarına Şule Çet İçin Adalet Komisyonları değil de, Adalet Komisyonu olarak yürümeye karar verdi. Ardından Adalet Komisyonu özsavunmasını gerçekleştiren, tacize ve tecavüze maruz kalan ya da katledilen fakat failleri yargılanmayan kadınların yanı başında yer almaya başladı.

Gülistan kaybedildikten sonra Adalet Komisyonları olarak gerek üniversite gerekse Dersim'de sürece dahil olduk. Çünkü olayın üstünün örtüldüğü çok açık. Şule Çet davasıyla benzerlikler var. Süreç olması gerektiği gibi ilerlemiyor. Baş şüpheli Zaynal Abarakov, hiçbir şekilde düzgün bir soruşturmaya tabi tutulmadı, daha sonra yurtdışına kaçırıldı. Üvey babası polis çünkü. Olayın üstü örtülüyor. Şule'de olduğu gibi, Gülistan'ın da intihar ettiğini öne sürüyorlar. Sadece barajda arama yapılıyor. Dersim gibi kentin dört tarafı kameralarla doluyken Gülistan'a ait görüntü olmaması, var olan görüntünün çözümlenememesi şüpheli durumlar."

İKİ TEMEL TALEP VAR
Pandemi nedeniyle adalet mücadelesinin aksadığını söyleyen Hivda Selen, sosyal medya üzerinden iki konu üzerinde yoğunlaştıkları bilgisini verdi.

İlk olarak sisten kaynaklı çözülemediği ileri sürülen görüntü kaydına odaklandıklarını söyleyen Selen,  ikinci gündemlerinin ise barajın su seviyesinin diğer canlılara zarar vermeyecek minimum bir düzeye indirilmesi olduğunu kaydetti.

İki talep etrafında bir çalışma yürüttükten sonra Tunceli Valisi tarafından hedef gösterildiklerini söyleyen Selen şöyle devam etti: "Eylemin ardından Vali, arama noktasına gitti, 'ellerinden gelen her şeyi yaptıklarını' açıkladı. Açıklamasında ayrıca bizleri de hedef gösterdi, 'siyaset yaptığımız'ı 'Bir grubun siyaset yaptığını' söyledi. Şule Çet adalet mücadelesinde de başımıza geldi. Kadınlar için adalet istediğimizde karşımıza bu çıkıyor."

Hivda Selen hedef gösterilme nedenlerini "Şule Çet davasında mücadelemizle katillerin yargılanmasını sağladık. Şimdi de aynı şeyi yapacağız. Bu nedenle hedef gösteriliyoruz" şeklinde açıkladı. Birinci şüpheli Zaynal Abarakov'un korunduğunu söyleyen Selen, "Koordineli, örgütlü bir şekilde mücadele ederek Gülistan'ı da bulacağız, sorumluların yargılanmasını da sağlayacağız" diye konuştu.

'GÜLİSTAN'IN BENİ BULUN ÇAĞRISINI DUYUN'
130. gün olan bugün "Barajı boşaltın" tag'iyle saat 21.00'de Twitter'da olacaklarını söyleyen Hivda Selen şu çağrıyı yaptı:

"130. gündeyiz. 130. gün için tekrar "Barajı Boşaltın" tag'iyle 21.00'de Twitter'da olacağız. 130 öylesine bir rakam değil. Bir kadın 130 gündür kayıp. Barajı boşaltarak intihar söylemini sıfıra indirmeyi, ondan sonra da arama çalışmasını her tarafta yapılması mücadelesine başlayacağız. Biz Gülistan'ı bulmak için her yolu demek istiyoruz. Barajın boşaltılması mücadelenin bir parçası. Üç farklı cenazeye ulaşıldı, Gülistan hala yok.

"Gülistan'ın 'Beni Bulun' çağrısını herkesin duymasını istiyoruz. Gülistan'ın adalet çığlığını duyan bütün kadınların Gülistan İçin Adalet Komisyonu'nda buluşmaya, Gülistan'ın sesini yükseltmeye çağırıyoruz."