28 Mart 2024 Perşembe

Gözaltılara tepkiler sürüyor: Sosyalist kadınlar serbest bırakılsın

ESP Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş, SKM Sözcüsü Deniz Aktaş ile MYK üyeleri ve HDP Edremit İlçe Eşbaşkanı Sevgi Özdem'in gözaltına alınmasına tepkiler sürüyor. Sosyalist kadınların serbest bırakılması istenen eylemlerde, "Kadın mücadelemizi engelleyemezsiniz" denildi.

ESP Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş, SKM Sözcüsü Deniz Aktaş, SKM MYK üyeleri Çiçek Otlu, Satiye Ok, Züleyha Mangan, Ezgi Bahçeci, Tanya Kara, Ebru Yiğit ile HDP Edremiz İlçe Eşbaşkanı Sevgi Özdem'in gözaltına alınmalarına tepkiler sürüyor. 

MERSİN
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin İl Örgütü önünde yapılan basın açıklamasına HDP Mersin il eşbaşkanları ve partililer katıldı.

Açıklama yapan HDP İl Eşbaşkan Gülbahar Şöfer, AKP-MHP ittifakının, kadınlara yönelik saldırılarına hız kesmeden devam ettiğini söyledi. Şöfer, "Gözaltına alınan arkadaşlarımız; kadın özgürlük mücadelesi yürüten ve bunun için her daim sokaklarda olan arkadaşlarımızdır. İşte iktidarın korktuğu da sokakta sesini yükselten kadınlardır. Her gün kadınlara gözaltı operasyonları yaparak susturacağını sanan iktidar, şunu bilsin ki bu baskı politikalarınız biz kadınları yıldırmıyor, aksine mücadele kararlılığımızı perçinliyor" diye konuştu.

"Gözaltındaki arkadaşlarımızın verdiği mücadeleyi yargılayamazsınız" diyen Şöfer, "AKP-MHP erkek ittifakının kadınlara yönelik saldırıları bu kadar aleni bir şekilde devam ederken, tüm kadınlara şu çağrıyı yapıyoruz: Gelin hayatlarımız hakkında karar almak isteyenlere karşı birlikte sesimizi yükseltelim" ifadelerini kullandı.

ANTALYA
HDP Antalya İl Kadın Meclisi, gözaltılara ilişkin HDP İl Örgütü binasında açıklama yaptı. "Kadın mücadelesi engellenemez" ve "Sosyalist kadınları serbest bırakın" dövizlerinin açıldığı eyleme çok sayıda kadın katıldı. 

Açıklama yapan Selma Yavuz, sosyalist kadınların serbest bırakılmasını istedi. Kadın düşmanı politikalara asla geçit vermeyeceklerini vurgulayan Yavuz, kadınlar olarak alanlarda olup omuz omuza mücadele edeceklerini söyledi.

URFA


HDP Urfa Kadın Meclisi de il binasında açıklama yaptı.Açıklama yapan HDP İl Eşbaşkanı Emine Çetiner, "Gözaltıların hedefinde kadın özgürlük mücadelesi yürüten onurlu kadın yoldaşlarımız vardır. Çünkü verilen mücadele, susmayan kadının mücadelesidir" dedi. 

Çetiner, Rosa Kadın Derneği'ne yönelik saldırıları da hatırlatarak, kadın katliamı ve istismara karşı gelişen kadın hareketini hazmedemeyen iktidarın, kadın düşmanı politikalarında ısrar ettiği belirtilerek, Balıkesir'de sosyalist kadınlara yönelik gözaltı saldırısının iktidara savaş açtığının örneği olduğunu ifade etti.

Çetiner, şunları söyledi: "İyi bilinmelidir ki bu düşmanlığın ve savaşın temel nedeni kadın şahsında teşhir ve deşifre edilmiş olan iktidar politikalarının eril zihniyet tarafından tahammül edilmemesidir. AKP-MHP iktidarı bin bir bedel ödenerek elde edilen kadın kazanımlarını, devreye koyduğu dönemsel komplo taktikleri ile gasp etmeye çalışıyor. Bunu yaparken de amaçladığı başarıya ulaşabilmek için kadın özgürlük mücadelesinin öznesi olan kadınlara saldırılarını arttırıyor."
Sosyalist kadınlara yönelik operasyonun tüm kadın hareketini hedef aldığı ifade edilen açıklamada, gözaltıların derhal serbest bırakılması istendi, "Unutulmamalıdır ki, kadın dayanışması asla yılmayacaktır."

AYDIN


HDP Didim Kadın Meclisi, HDK Kadın Meclisi ve SKM, gözaltılara karşı ilçe binasında basın toplantısı düzenledi. 

Açıklama yapan SKM Üyesi Özlem Tunç, AKP'nin savcılarının, adeta her gün "hangi kadını gözaltına alsam, tutuklasam" diye sahte deliller yaratarak siyasi soykırım operasyonlarına kılıf uydurduğunu belirtti. 

Gözaltına alınan sosyalist kadınların, kadın özgürlük mücadelesi yürüttüğünü ve bunun için her daim sokaklarda olduğunu vurgulayan Tunç, "Her gün kadınlara gözaltı operasyonları yaparak susturacağını sanan iktidar, şunu bilsin ki bu baskı politikalarınız biz kadınları yıldırmıyor, aksine mücadele kararlılığımızı perçinliyor.

Tunç, şöyle devam etti:"Bu ülkede kadınlar hangi kesimden, hangi siyasi partiden, hangi renkten olursa olsun; Türk, Kürt, Arap, Çerkes, feminist, sosyalist, Müslüman, Alevi… Kimliği fark etmeksizin iktidarın kadın düşmanı politikalarına karşı 'Birlikte Güçlüyüz' dedikleri için, hep birlikte sokaklara çıkıp "Suçlu Sensin" dedikleri için hedef haline getiriliyor.

"SKM'li kadın yoldaşlarımızın da tam da bu sebeplerden, iktidarın saldırılarını teşhir ettikleri için gözaltına alındıklarını biliyoruz."

Sosyalist kadınların serbest bırakılmasını isteyen Tunç, tüm kadınlara da şu çağrıyı yaptı: "Gelin hayatlarımız hakkında karar almak isteyenlere karşı birlikte sesimizi yükseltelim"

DİYARBAKIR


TJA ve HDP Kadın Meclisi, Demokratik Bölgeler Patisi (DBP) il binasında, ESP Eş Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran ve çok sayıda kadının katılımı ile açıklama yaptı. 

Açıklamada konuşan HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Hülya Alökmen, İktidarın sokakta kadın mücadelesi yürütenlerden, sesini yükselten kadınlardan korktuğunu belirtti, "Biz kadınlar kadın düşmanı politikalarına geçit vermeyeceğimizi her yerde, her platformda söylemeye devam edeceğiz. Birlikte her daim alanlarda, meydanlarda omuz omuza mücadele ettik, mücadele etmekten bir an olsun geri durmayacağız" dedi. Alökmen, gözaltına alınan ESP ve SKM'li kadınların derhal serbest bırakılmasını talep etti.

Açıklama "Jin Jiyan Azadî" sloganının atılmasının ardından sona erdi.

ADANA


HDP Adana Kadın Meclisi de il binasında basın toplantısı düzenledi. 

Burada konuşan HDP Kadın Meclisi üyesi Aysel Kılıç, Diyarbakır'da TJA aktivistlerinin gözaltına alınmasının, Rosa Kadın Derneği'ne yönelik tutuklama saldırılarının son olarak da ESP ve SKM'li kadınların gözaltına alınmasının iktidarın kadın düşmanı politikalarının devamı olduğunu vurguladı.

Kılıç, sosyalist kadınların serbest bırakılmasını istedi, tüm kadınları mücadeleye çağırdı.

Eylemde, "Jîn jîyan azadî", "SKM Umuttur umut dimdik ayakta" sloganları atıldı.

HATAY


HDP Hatay Kadın Meclisi'nin il binasında düzenlediği basın toplantısında açıklama yapan İl Eşbaşkanı Aysel Eşiyok, AKP- MHP iktidarının saldırılarına karşı tüm kadınlar olarak alanlarda omuz omuza mücadele edeceklerini vurguladı. 

Eşiyok, sosyalist kadınların serbest bırakılmasını istedi, kadınları mücadeleyi büyütmeye çağırdı.

SAMSUN


Samsun Demokrasi Güçleri, SYKP il binasında basın toplantısı düzenledi. 

Açıklama yapan HDP İl Eşbaşkanı Fatma Çelik, kadınlar katledilirken seyredenlerin, katilleri koruyanların, kadın katliamlarına, tecavüzlere karşı mücadele veren kadınları hedef aldığını söyledi. 

Çelik, şunları söyledi: "Yoldaşlarımız AKP-MHP iktidarının tüm kadın düşmanı politikalarına karşı kadın özgürlük mücadelesinin gücünü, iradesini ve aklını kuşanmış kadınlardır. Erkek egemen sisteme karşı kadınların özgürlüğünü sokak sokak, meydan meydan savunan kadınlardır. Kadın aklını siyasetin merkezine taşımış, bunun için bugün olduğu gibi birçok bedel ödeyen sosyalist kadınlardır.

"Yoldaşlarımızın çalışmaları kapsamında bulundukları evden hukuksuzca, gece yarısı faşist devlet operasyonuyla gözaltına alınması, yoldaşlarımızın yürüttükleri kadın özgürlük mücadelesini engellemeye dönüktür. Partimiz ve kadın meclisi çalışmalarımızın bu şekilde engellenmesi asla kabul edilemez. Kadınları katledenler, katilleri aklayan ve koruyanlar, kadınların özgürlük düşünü ve eşitlik yürüyüşünü engelleyemeyecek."

BURSA
HDP Bursa İl Örgütü, ESP Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş, SKM Sözcüsü Deniz Aktaş, SKM MYK üyelerinin gözaltına alınmasına ilişkin il binasında basın açıklaması yaptı.