17 Mayıs 2024 Cuma

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu: 51 tutuklama, 97 gözaltı

İnsan Hakları Haftası dolayısıyla açıklama yayımlayan Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, kadın gazetecilerin maruz kaldıkları hak ihlallerine dikkat çekerek, "Yetkilileri, gazeteciler için BM'nin kadına karşı şiddetle mücadele için hazırladığı stratejik planlara uyan, özgür ve bağımsız gazeteciliği savunan bir ortam sağlamaya çağırıyoruz" dedi.

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ), 10 ve 17 Aralık İnsan Hakları Haftası kapsamında yazılı açıklama yayımladı. 2020 yılında dünya çapında kadın gazetecilere uygulanan 701'den fazla şiddet olayının belgelendiği belirtilen açıklamada, "138 kadın gazeteci sahada çalışırken, fiziksel saldırı ve engelle karşılaştı. 78 çevrimiçi karalama kampanyası, 24 cinsel taciz vakası kaydedildi. Bu yılın başından beri üç kadın gazeteci öldürüldü. Gazetecilerin 51'i tutuklanırken, 97'si gözaltına alındı" ifadelerine yer verildi.

Açıklama şöyle devam etti: "CFWIJ olarak kadın gazetecilerin hem sahada hem de çevrimiçi platformlarda maruz kaldığı şiddete yönelik farkındalık yaratmayı amaçlıyoruz. Gazetecilerin temel hak ve özgürlüklerine yönelik gerçekleşen ihlallere karşı sesimizi yükseltiyoruz. Yetkilileri, gazeteciler için BM'nin kadına karşı şiddetle mücadele için hazırladığı stratejik planlara uyan, özgür ve bağımsız gazeteciliği savunan bir ortam sağlamaya çağırıyoruz. Bugünde, gazetecilerin bulunduğu mevcut ortamın insan hakları kriterlerini karşılamadığını yineliyor, ihlallere karşı güçlendirilmiş politikaların yetkililer tarafından uygulanmasını talep ediyoruz."