24 Nisan 2024 Çarşamba

Fransa'da Macron karşıtı gösteri

Fransa'da siyasi partiler, dernekler ve sendikaların çağrısıyla 150'den fazla kentte düzenlenen gösterilerde, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve hükümetin politikaları protesto edildi.
Fransa'da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve hükümetin politikalarına karşı 150'den fazla kentte gösteri düzenlenirken, başkent Paris'te çıkan olaylar sonrası 79 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.
 
Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) partisi ve ülkenin en büyük sendikalarından Genel İş Konfederasyonu (CGT), Solidaires, Sud PTT, Unef, Attac, Amis de la terre, Les Mouvement de la paix, Ptb, La France Insoumise, PCF, EELV, Générations gibi kuruluşların çağrısıyla düzenlenen ve "insan seli" adı verilen gösterilerinin ilki gerçekleştirildi.
 
Ülke çapında 150'den fazla noktada düzenlenen gösteri ve yürüyüşlere yüzbinlerce kişi katılırken, başkent Paris'te, kitle Republique Meydanı'ndan Bastille Meydanı'na yürüdü.
 
Polis, eylem başlamadan yaptığı üst aramalarında siyah elbise ve maske taşıdıkları gerekçesiyle 24 kişiyi gözaltına aldı.
 
Yürüyüş sırasında bir grup ile polis arasında çatışma çıktı. Çok sayıda işyerinin camlarının kırıldığı, bir banka şubesinin ateşe verilmek istendiği gösteride, polis göstericilere göz yaşartıcı gaz, tazyikli su ve coplarla saldırdı.
 
Polisin paylaştığı rakamlara göre Paris'teki yürüyüşe 20 bin, organizasyon yetkililerine göre ise 80 bin kişi katıldı.
 
İçişleri Bakanı Gerard Collomb, Paris'te silah taşıma, şiddete başvurma veya otoriteye karşı gelme nedeniyle 79 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.
 
Fransa'nın Lille, Marsilya, Toulouse ve Poitiers kentlerinde de kitlesel eylemler yapıldı. Nantes kentinde yapılan eylemde Antikapitalistler ve polis arasında çatışma yaşandı.
 
Eylemde ZAD direnişinde yer alan ve gaz bombalarını toplarken yaralanan arkadaşlarını unutmadıklarını gösteren eylemciler "Maxime seni unutmadık", "katil polis" sloganlarını attı. Bazı eylemciler Maxime ile dayanışma da olduklarını göstermek için kırmızı eldiven taktı.
 
Fransa'da hükümetin reform ve kemer sıkma politikalarına karşı yaklaşık 3 aydır sürdürülen grev ve gösterilerle ilgili dün bir açıklama yapan Cumhurbaşkanı Macron, "Ülkeyi işlemez hale getirmek isteyenler başarılı olamayacak, hiçbir şey beni durduramayacak ve sükunet tesis edilecek" ifadelerini kullanarak, hükümetin proje ve reformlarının, olduğu gibi yürürlüğe konulacağını söylemişti.
 
CGT Genel Sekreteri Philippe Martinez, France Inter radyosuna yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Macron'un, "Gerçek hayatta neler olduğunu görmek için, zaman zaman sarayının penceresinden sokağa bakması gerektiğini" kaydetmişti. Gösteri ve yürüyüş çağrılarının ardındaki isim LFI lideri Jean-Luc Melenchon, Liberation gazetesine verdiği röportajda, "Fransa'da artık yeni bir döneme girildiğini ve ülkenin kaynama aşamasında olduğunu" söyleyerek, Macron'un, Fransız halkının sesini duymak istemediğini, artık sesini duyurmak isteyen herkesin, bir "insan seli" oluşturarak sokaklara çıkacağını belirtti.
 
Fransa'da demiryolu, enerji, eğitim, sağlık, temizlik, kamu, ulaşım ve sosyal hizmetler başta olmak üzere çok sayıda sektörde grev ve gösteriler devam ediyor. Hükümetin reform planına karşı çıkan sendikalar, kemer sıkma politikalarından vazgeçilmesi, alım gücünün artırılması ve işten atılmalara son verilmesini talebinde bulunuyor.