Fransa'da işçiler 5 Haziran'da iş bırakacak

Fransa'da 2023 yılında 759 işçi, iş cinayetlerinde katledildi. Emeklilik yaşının 64'e çıkarılmak istendiği Fransa'da, CGT, ücretlerin artırılması, emeklilik yaşı düzenlemesinin geri çekilmesi, çalışma koşullarının düzeltilmesi talebiyle 5 Haziran'da işçileri iş bırakmaya ve sokağa çıkmaya çağırdı.
Fransa'da hayat pahalılığı artarken işçi ve emekçiler düşük ya da sabit ücretlerle uzun dönemler çalıştırılıyor. İşyerlerinde baskının ve iş cinayetlerinin arttığı, esnek çalışmanın dayatıldığı Fransa'da sendikalar, 5 Haziran günü iş bırakma ve sokağa çıkma çağrısı yaptı.
2023 yılında 759 işçinin iş cinayetlerinde katledildiği Fransa'da, özellikle 2020'den itibaren iş cinayetlerinde ciddi bir artış söz konusu. İşçi sendikaları, işçi katliamlarındaki artışın politik bir tercihin sonucu olduğuna dikkat çekerek, patronların kar hırsı uğruna işçilerin sağlık ve güvenliğinin feda edildiğine işaret ediliyor.
2023 raporuna göre; işçi katliamlarının yüzde 57'si (432 kişi) iş ritmindeki yoğunlaşmadan kaynaklı ortaya çıkan rahatsızlıklarla bağlantılı. Bu verilere, işe gidip gelirken meydana gelen kazalar, meslek hastalıklarına bağlı ölümler, kamu emekçileri ve serbest meslek sahipleri dahil değil. Dolayısıyla gerçek iş cinayetlerinin daha yüksek oranda olduğu, her sene Fransa'da bin 200'ü aşkın işçi ve emekçinin sermayenin kar hırsı sonucu yaşamını yitirdiği tahmin ediliyor.
REFORM ADI ALTINDA MEZARDA EMEKLİLİK
Öte yandan Fransa'da işçi ve emekçilerin en önemli gündemlerinden biri, adına "reform" denilerek emeklilik yaşının 64'e çıkarılması. Fransız Kamuoyu Enstitüsü yaptığı ankette, çalışan kadınların yüzde 60'ı ve genel olarak kamu emekçilerinin yüzde 66'sı ve tüm sektörde çalışanların yüzde 54'ünün, 64 yaşına kadar çalışmayı hayal edemediğini ortaya koyuyor. Fransa'da 10 çalışandan 4'ü, 64 yaşından önce işten çıkarılmaktan endişeli olduğunu belirtiyor. Özellikle ağır işkollarında çalışanların yüzde 75'i 64 yaşına kadar yaşayamayacaklarını düşünüyor.
Genel Emek Konfederasyonu (CGT), "Bu rakamlar sadece istatistik olarak kalmamalıdır. Bunlar kaybedilen hayatlar, yas tutan aileler, travma geçiren meslektaşlardır. Her ölümün arkasında, koruyucu görevini yerine getirmeyen bir şirket, katı iş güvenliği kuralları uygulamayan bir devlet ve kabul edilemez olana göz yuman bir sistem vardır" değerlendirmesinde bulundu.
5 HAZİRAN'DA GREV VE EYLEM ÇAĞRISI
Bu arada parlamentodaki Cumhuriyetçi ve Demokrat Sol grubunun "emeklilik reformu"nun geri çekilmesi için verdiği soru önergesi 5 Haziran'da milletvekillerinin oylamasına sunulacak.
CGT oylamanın yapılacağı gün, emeklilik yaşının 64'e çıkarılması düzenlemesinin geri çekilmesi, ücretlerin artırılması ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi talepleriyle tüm işçi ve emekçileri iş bırakmaya ve gerçekleştirecekleri yürüyüşlere katılmaya çağırdı.