28 Mart 2024 Perşembe

Fransa'da çiftçiler blokaj eylemi başlattı

Çiftçiler sendikası FNSEA ve JA'da örgütlü çiftçiler petrol depolarına ve rafinerilere yönelik blokaj eylemi başlattı.
Bio yakıt üretiminde kullanılan kolza üreticisi çiftçiler hükümetin palm yağı ithalatına izin vermesini dün akşamdan itibaren rafineriler ve petrol depolarına yönelik blokaj eylemleri başlattı.
 
Yüzlerce çiftçi traktörleri ile petrol üreticisi Total'e senelik 300 bin ton biyo yakıt üretiminde kullanılacak palm yağının ithalatına izin vermesini protesto etmek için Paris yakınlarında Marn bölgesinde bulunan petrol deposuna akşam saat 19.00'da gelerek yollara molozlar dökerek traktörlerle kapattı.
 
FNSEA sendika temsilcisi yaptığı açıklamada Pazar gece saat 22.00'den itibaren 5 deponun bloke edildiğini Pazartesi sabahı 09.00'dan itibaren ise Fransa genelinde 13 depo ve rafinerinin bloke edilmiş olacağını belirtti. 13 Haziran'a kadar sürecek olan blokaj eylemlerinin gerçekleşeceği petrol depoları ve rafineriler ise Donges (Loire-Atlantique), Gonfreville l'Orcher, Dunkerque (Nord), Coignières (Yvelines), Gennevilliers (Hauts-de-Seine), Grandpuits (Seine-et-Marne), Vatry (Marne), Strasbourg, Cournon (Puy-de-Dôme), Lyon et Feyzin (Rhône), La Mède (Bouches-du-Rhône) et Toulouse.
 
Sendikacı Fransa'da 1,5 milyon hektar tarım alanında kolza üretildiğini belirterek Total'e ithalat izninin verilmesinin Fransız tarımına büyük bir darbe anlamına geldiğini ve 30 bin çalışanın etkileneceğini belirtti. Total grubu ise ithalat sayesinde biorafineride 250 iş kurtardığını öne sürerken Fransız kolza tohumu işlemeye de devam edeceğini vaat ediyor.