24 Nisan 2024 Çarşamba

Fransa'da binlerce çevreci eylem yaptı

Fransa'nın çok sayıda kentinde çevreciler tarafından fosil yakıtlardan vazgeçilmesi ve yeşil enerjiye öncelik verilmesi talebinde eylem yapıldı. Başkent Paris'te eylemciler "İklimi değil, sistemi değiştirelim" pankartı arkasında yürüdü.
Fransa'nın başkenti Paris başta olmak üzere Lyon, Strazburg, Bordeaux ve Lille'nin da olduğu 50'ye yakın kentte çevreciler eylem yaptı. Çok sayıda dernek ve demokratik kitle örgütünün destek verdiği eylemlere ülke genelinde 110 bin kişinin katıldığı bildirildi.
 
Başkent Paris'te 50 bin kişi büyük şehir belediyesi önünde bir araya gelerek République meydanına doğru yürüyüşe geçti. Eylemciler taşıdıkları pankart ve dövizlerle dünyanın tehlike altında olduğu ve biran önce önlem alınması gerektiğini ifade eden "Dünya tehlikede", "Planeti kurtaralım", "İklim için ayağa kalk", "İklim tehlikede uyanın" yazılı dövizler taşındı. Çevrecilerin giydiği kıyafetler dikkat çekti.
 
"İklim için yürüyüş" etkinliği Fransa'da şimdiye kadar çevre sorunlarına tepki amacıyla düzenlenen en büyük etkinlik oldu.
 
İklim değişikliği ve küresel ısınmanın zararlarına karşı acil önlem alınması çağrısıyla 700 bilim insanı, "Liberation" gazetesinde dün bir makale yayımlamıştı. "Artık iklim değişikliği dönemine girildiği" denilen makalede, çevre felaketleri ve iklim değişikliğinin neden olduğu olumsuzluklara dair somut olayların son yıllarda ortaya çıktığı kaydedilmiş ve söylemden eyleme geçilmesi çağrısı yapılmıştı.
 
Dünyanın birçok ülkesindeki iklim değişikliği ile mücadele gösterileriyle aynı amacı taşıyan etkinlikler, Fransa'da 27 yaşındaki Maxime Lelong'un eski Çevre Bakanı Nicolas Hulot'nun 28 Ağustos'ta istifa etmesi sonrası yaptığı çağrı sonucu düzenlendi. Çevre Bakanı Nicolas Hulot "Aralık ayında baba olacağım ve çocuğuma yaşanacak bir gezegen bırakmak istiyorum" diyerek çevre sorunlarının çözüm ve duyarlılığı noktasında halkın desteğinin yetersiz olduğunu ifade etmişti.