19 Nisan 2024 Cuma

Esad: DSG ile müzakereye açığız ama askeri seçenek de masada

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, DSG ile barış görüşmelerine hazır olduklarını ama askeri seçeneğin de hala masada olduğunu söyledi.
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Russia Today (RT) kanalından Murat Gaciyev'e verdiği demeçte Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ile barış görüşmelerine hazır olduklarını ama askeri seçeneğin de hala masada olduğunu söyledi.
 
DSG konusunda ellerinde iki yol olduğunu vurgulayan Esad "İlki şu: Müzakereler için açık kapı bırakıyoruz çünkü DSG'nin çoğunluğu Suriyelilerden oluşuyor. Bu yöntem işlemezse ise bu bölgeleri güç kullanarak özgürleştirme yoluna başvuracağız" ifadelerini kullandı. Esad "Amerikalılar Suriye'den gitmeli. Bir şekilde gidecekler" diye de ekledi.
 
'İSRAİL'İ DURDURACAĞIZ'
 
İsrail'in hava saldırılarına da değinen Esad, "10 Suriyeli asker şehit oldu, yaralılar var" dedi. Yaralılar arasında İran askeri olmadığını belirten Esad, Suriye'de İran birliklerinin olmadığını yalnızca İranlı yetkililerin Suriye Ordusuyla birlikte çalıştığını belirtti. Esad, İsrail saldırılarını durduracaklarının altını çizdi.
 
ABD BAŞKANINA: NE SÖYLÜYORSA O KENDİSİDİR
 
Kendisine 'hayvan' diyen ABD Başkanı Donald Trump'ın bozuk üslubuyla ilgili de konuşan Esad, "Bu benim üslubum değil, ben böyle bir üslup kullanamam, bu onun dili ve onu yansıtıyor. Çok iyi bilinen bir prensip var. Ne söylerseniz osunuzdur. O da ne olduğunu yansıtmak istemiş, bu normal bir şey" dedi.
 
'TRUMP GİBİ BİRİ UMRUMDA OLMAZ'
 
Esad ayrıca "Kullandığı bu isim umurumda değil. Güvendiğiniz, aklı başında, düşünceli, ahlaklı ve etik insanların söylediği şeyler sizi etkiler. Trump gibi biri umurumda olmaz" ifadelerini kullandı.
 
'KİMYASAL YALANINA DÜNYA GENELİNDE İNANILMADI'
 
Esad, Suriye ordusunun nisan ayında Şam'ın Duma banliyösünde kimyasal silah kullanmakla suçlanması hakkında "Ne çıkarımız var? Neden böyle bir şey yapalım? Bir hikâye, bir yalan anlattılar. Hem dünya genelinde hem de Batı'da bu yalana inanılmadı. Ama geri adım atamazlardı. O yüzden sınırlı ölçekte de olsa bir şey yapmaları gerekiyordu" dedi.
 
'ABD İLE RUSYA SAVAŞIN EŞİĞİNE GELDİ'
 
Esad, ABD'nin İngiltere ve Fransa ile birlikte kimyasal saldırı iddiasını gerekçe göstererek Suriye'yi vurduğu günlerde de Moskova ile Washington'ın sıcak savaşın eşiğine geldiğini açıkladı. Esad, "Ruslar saldırıların geleceği üsleri imha edeceklerini söylediler. Elimizde delil yok ama ciddi kaynaklara dayanan bilgiler var. Ruslar Suriye genelinde kapsamlı bir hava operasyonuna hazırdı. O yüzden de Batılı güçler sınırlı bir hava saldırısıyla yetindi" diye konuştu. Esad, "Neyse ki ABD-Rusya çatışması önlenebildi. ABD yönetiminin sağduyusu sayesinde değil, Rus yönetiminin sağduyusu sayesinde önlendi" dedi.