23 Nisan 2024 Salı

Erken yaşta evlilikle ilgili önerge 1 yıl sonra yanıtlandı

Erken yaşta evlilikle ilgili verilen soru önergesine 1 yıl sonra yanıt veren Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, erken evlilikleri önlemeye yönelik çalışmalardan daha çok ailenin "yeniden yapılandırılmasına" odaklanıyor.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, erken yaşta evliliklerde boşanma oranının yüksek olmasıyla mücadele kapsamında daha çok "sorunlarla baş etmelerine destek", "sorun çözme yeteneklerini artırmak", başvuru yapan kadınlara "aile iletişim becerelirini kazandırmak" şeklinde çalışma yürütüyor. 

2018 yılı TÜİK Boşanma istatistiklerine göre 19 yaş altı boşanmalarında kadın oranı yüzde 93, 20-24 yaş aralığında ise yüzde 77.

HDP Milletvekili Muazzez Orhan, korunyla ilgili 2 Temmuz 2019 tarihinde Meclis'e bir soru önergesi verdi. Önergeye yanıt bir yıl sonra 29 Temmuz 2020'de yanıt verildi.

Verilen 10 sorunun çoğuna yanıt vermeyen Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, boşanma süreciyle ilgili çalışmalarını anlattı.

İllerin öncelikleri gözönüne alınarak "Erken Yaşta ve Zorla Evliliklerle Mücadele Acil İl Eylem Planları" hazırlandığını belirten Bakanlık, bunun ayrıntılarını vermedi. Yanıtta, "Çiftlerin aili içi iletişim, ilişki, vb. konularda yaşadıkları sorunlarla baş etmelerine destek olmak, başvuru yapan kadınlara boşanma öncesi ve esnasında aile içi iletişim sorunları nedeniyle boşanma noktasına gelen ailelerinin aile ilişkilerinin yeniden yapılandırılması sürecinde sorunların çözümü yönünde danışmanlık yapmak gibi hizmetler sunulmaktadır" ifadelerine yer verildi.