18 Nisan 2024 Perşembe

Erdoğan: Stratejik ortaklarımız delil diyor, ya ne delili

Köln'de bir cami açılışında konuşan Erdoğan, "Maalesef hala bizim stratejik ortaklarımız veya farklı ortaklarımız delil diyor. Ya ne delili?" dedi.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Almanya'nın Köln şehrinde inşa edilen DİTİB Merkez Camisi'nin açılışında konuştu.
 
Erdoğan, 3 gün süren Almanya ziyaretine dair "Hamdolsun kritik bir dönemde son derece verimli bir ziyaret yaptık. Gerek Sayın Steinmeier, gerek Sayın Merkel'le görüşmemizde her iki ülkeyi yakından ilgilendiren meseleleri ele aldık" dedi.
 
"Kimi dar görüşlü çevreler protesto ederek caminin inşasına karşı çıkmışlardı" diyen Erdoğan protestolara rağmen pek çok Alman siyasetçi ve STK temsilcisi projeyi desteklediğini öne sürdü.
 
'CAMİLER EĞİTİM MERKEZİDİR'
 
Erdoğan "Bütün camilerimiz ibadet mekanı olmasının yanı sıra bir eğitim yeridir" derken camilerin hem okul, hem medrese hem de birer eğitim merkezi olduğunu söyledi.
 
Çocukların camilerde zaman geçirmesini ise "Evlerimizin neşesi, geleceğimizin teminatı çocuklarımızın ayaklarını buralara alıştırmalıyız. Hanım kardeşlerimizin daha fazla istifade etmesini sağlamalıyız" ifadelerini kullandı.
 
Erdoğan'ın tecavüzcü, katliamcı IŞİD'e dair yorumu ise "Sadece bir cami, bir külliye açılışı yapmıyoruz, aynı zamanda her taşı, her nakışıyla çatışma ve husumeti reddeden, abidevi bir eseri şehrimize armağan ediyoruz. İşte burada ve buradan özellikle feyzini, nasibini alan teröre karışmaz. Buradan nasibini alan İslam'ın mefhum olarak kökü silm, yani barıştan geliyor. İslam barış dinidir. Terörün yeri yoktur. DEAŞ, MEAŞ falan bunların İslam'la yakından uzaktan alakası yoktur" oldu.
 
'STRATEJİK ORTAKLARIMIZ DELİL DİYOR YA NE DELİLİ'
 
15 Temmuz darbe girişimi sonrası 'FETÖ' üyelerinin Almanya'da yaşadığını ve buradan iade edilmeleri gerektiğini söyleyen Erdoğan "Bir terör örgütüyle savaşmak için diğerini palazlandırmak gibi bir yanlışa düşmedik. Tüm muhataplarımızı tutarlı davranmaya çağırıyoruz. FETÖ'cülerin Avrupa ve ABD'de barınamaması gerekir. Maalesef hala bizim stratejik ortaklarımız veya farklı ortaklarımız delil diyor. Ya ne delili?" şeklinde muhataplarına seslendi.