1 Mayıs 2024 Çarşamba

EMEP: 15-16 Haziran'da taşınan mücadele bayrağı 50 yıldır inmedi, inmeyecek

15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişine ilişkin açıklama yapan Emek Partisi, "50 yıl önce sarsılmaz bir kararlılıkla şalterleri indirerek yollara dökülen işçiler karşılığında bedel ödemiş olsalar da zafer ve kazanımla işyerlerine geri döndüler" diye belirtildi.

Emek Partisi, Türkiye işçi sınıfın en büyük eylemini gerçekleştirdiği 15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişinin 50. yılına ilişkin yazılı açıklama yayınladı. Açıklamada, "50 yıl önce sarsılmaz bir kararlılıkla şalterleri indirerek yollara dökülen işçiler karşılığında bedel ödemiş olsalar da zafer ve kazanımla işyerlerine geri döndüler" diye belirtildi.

15-16 Haziran işçilerin ortak bir talep ve çıkarları için sınıf olmayı başardıkları tarih olduğu vurgulanan açıklamada, "Eylem, Süleyman Demirel Hükümeti'nin sendikal hakları kısıtlamak için Meclis'e getirdiği tasarının kabul edilmesi üzerine asıl olarak DİSK'te örgütlenen işçilerin başlattığı ama giderek diğer işçileri de harekete geçiren bir direniş olarak gerçekleşti. Sendika bürokrasisi yasanın arkasında durmasına rağmen Türk-İş, üyesi olan işçilerin bu eylemden uzak durmasını sağlayamamış; işçiler sendika yönetimlerinin tutumunu çiğneyip geçmişlerdir" denildi.

Böylece eylem sınıfın birliğinin ve ortak mücadelesinin, her türlü engeli yıkarak kurulabildiğini gösterdiğinin altı çizilen açıklamada, "15-16 Haziran'ın bugün de önem taşıması salt onun tarihin en şanlı direnişlerinden biri olmasından kaynaklanmaz. Gerçek bir sınıf refleksi gösteren işçilerin sahip olduğu dönüştürücü gücü açığa çıkaran eylem 50 yıl boyunca ve bundan sonra da fabrikalarda, atölyelerde ve işyerlerindeki potansiyelin neye muktedir olduğuna işaret etmesi bakımından önemlidir" diye vurgulandı.

Açıklamada, "50 yıl sonra işçi sınıfının bu ilk büyük eylemini yıldönümünde yeniden hatırlıyor ve selamlıyoruz. Önceki kuşakların taşıdığı mücadele bayrağını devralan yeni kuşaklar bu bayrağı taşımaya devam edecek. İşten atmaların yasaklanması ve kıdem tazminatına uzanan ellerin kırılması başta olmak üzere, sağlıklı ve insanca çalışma ve yaşam koşullarına ulaşmak için mücadele sürdürecek, 15-16 Haziran hiç unutulmayacaktır" diye kaydedildi.