18 Mayıs 2024 Cumartesi

Eğitim Sen'den 'performans sistemi'ne itiraz

Eğitim Sen Genel Başkanı Aydoğan, öğretmenlerin performansını ölçmek bahanesiyle, eğitimde ücretli, sözleşmeli ve güvencesiz istihdamın yaygınlaştırılmak istendiğini söyledi.
Eğitim Sen, "Eğitimde Performans Değerlendirme ve Sınav Sistemi" hakkında Mülkiyeliler Birliği'nde basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısına Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, Genel Mali Sekreteri Ahmet Karagöz ve Genel TİS-Hukuk Sekreteri Ebru Yiğit katıldı.
 
Aydoğan, 10 madde eğitimde performans sistemine neden karşı olduklarını açıkladı.  
 
Kamuda performans değerlendirmesinin esnek ve güvencesiz bir istihdam sistemi oluşturmayı hedeflediğini belirten Aydoğan, "Öğretmen yeterliliklerinde bilimsel, objektif ve evrensel standartlar yerine, öğretmenleri her açıdan baskı altına alacak olan 'Performans değerlendirme' uygulamalarının benimsenmesindeki ısrar, MEB'in asıl amacının ne olduğunu açıkça göstermektedir. Öğretmenlerin mesleki yeterliliklerini arttırmak için piyasacı yöntemleri hayata geçirmek, onları objektifliği tartışılır sınavlar, değerlendirmeler ve testlere tabi tutmak, ağır performans baskısı altında angarya çalışmaya yönlendirmektir" dedi.
 
Aydoğan, eğitimde performans değerlendirme sistemin nasıl uygulanacağını ise şöyle aktardı: "MEB'in hayata geçirmeye çalıştığı performans değerlendirme sisteminde öğretmenler, her yıl öğrenci, veli ve eğitim yöneticilerinin değerlendirmesi ile karşı karşıya kalacak. Bakanlık 4 yılda bir düzenleyeceği sınavla öğretmenlerin ‘mesleki yeterliliklerini' ölçecek. Öğretmenlere verilecek performans puanının, yüzde 25'ini müdür notu, yüzde 15'ini veli notu, yüzde 15'ini öğrenci notu, yüzde 20'sini zümre öğretmenlerinin notu, yüzde 15'ini diğer öğretmenler ve yüzde 10'unu da öz değerlendirme puanı oluşturacak. Öğretmenlerin sınava girdikleri yıl performans puanlarının yüzde 30'unu sınav notu oluşturacak. Güvencesiz olarak istihdam edilen sözleşmeli öğretmenlerin sözleşmelerinin yenilenmesinde, eğitim yöneticileri atanmalarında, ek hizmet puanı verilmesinde, yurt dışı görevlerde, başarı belgesi alımında ve öğretmenlikte kariyer basamaklarında yükselmede performans değerlendirme sistemi kullanılacak. Performans değerlendirmesinden düşük not alan öğretmenler hizmet içi eğitimlere katılıp, her yıl yapılacak olan sınava girecekler."
 
Aydoğan, MEB'in gerçek hedefinin öğretmenlerin niteliğini arttırmak olmadığını belirterek, "Öğretmen yetiştirme ve atama sistemini 'Performans', 'Rekabet', 'Verimlilik', 'Kariyer', 'Kalite' vb gibi piyasacı kavramlar üzerinden oluşturmak isteyen MEB'in piyasada faaliyet yürüten bir ticari işletme gibi hareket ederek 'İnsan Kaynakları Yönetimi' anlayışını referans alan mevcut zihniyetiyle ne öğretmenlerin ne de eğitimin niteliğini yükseltmesi mümkündür" diye konuştu. 
 
Öğretmenlik mesleğinin itibarsızlaştırılmaya çalışıldığını kaydeden Aydoğan, "MEB'in asıl hedefi, öğretmenlerin performansını ölçmek bahanesiyle, eğitimde ücretli, sözleşmeli ve güvencesiz istihdamı yaygınlaştırmak, uzun vadede eğitim emekçilerinin sınırlı iş güvencesini ortadan kaldırmaktır. Öğretmenlik mesleği eğitim süreçleri, atanma sorunları, çalışma koşulları, iş güvencesi açısından yaşanan kaygılar, yetersiz maaşlar nedeniyle giderek değersizleştirilmiştir. Öğretmenlik mesleğini daha da itibarsızlaştırması kaçınılmaz olan eğitimde performans değerlendirme uygulamasına karşı ayrım gözetmeksizin bütün eğitim emekçileri ve örgütlü oldukları sendikalar ortak mücadele etmelidir" dedi.