25 Nisan 2024 Perşembe

Duygu Delen'in katilinden bilindik savunma: Psikolojim bozuktu

Duygu Delen'i katleden Mehmet Kaplan'ın yargılandığı davanın ilk duruşması görüldü. Kaplan, her kadın katilinin yaptığı bilindik savunmaları yaptı. Baroların müdahillik talebi reddedildi. Duruşma şubat ayına ertelendi.

Antep'te 17 yaşındaki lise öğrencisi Duygu Delen'i katleden Mehmet Kaplan'ın yargılandığı davanın ilk duruşması görüldü.

Gaziantep 10. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya kadın örgütleri alınmadı. Duygu Delen'in avukatları ve ailesi mazeret bildirerek davaya katılmazken, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Antep, Trabzon ve Maraş Barosu davaya katıldı.

SANIKTAN BİLİNDİK  SAVUNMA
"Cinayet" ve "cinsel istismar" suçlarından tutuklu olan Mehmet Kaplan, SEGBİS ile ifade verdi. Sanık Kaplan, "kıskançlık" gerekçesiyle tartışma çıktığını, tartışma sırasında sinirlenip elini dolabın camına vurduğunu, bunun üzerine yanına gelen Duygu'yu darbettiğini söyledi. Arbedenin ardından kanayan elini yıkamak için odadan ayrılarak banyoya gittiğini, geri döndüğü sırada düşme sesi duyduğunu, balkondan baktığında Duygu'nun yerde olduğunu iddia etti. Suçlamaları kabul etmeyen sanık Kaplan, psikolojik tedavi gördüğünü ve alkol bağımlısı olduğunu ileri sürdü.

BAROLARIN MÜDAHİLLİK TALEBİ REDDEDİLDİ
Mahkeme heyeti Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'nün davaya müdahillik talebini kabul ederken, baroların müdahillik taleplerini ise reddetti. Duruşma, olay yerinde tekrar keşif, tutukluluğun devamı ve sanığın ruh halinin tespiti kararı ile Adana Dr. Ekrem Tok Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi'ne sevk edilmesine kararlarıyla 17 Şubat 2021 tarihine ertelendi.

'KADINA YÖNELİK ŞİDDETİN ÖNÜNE BU ŞEKİLDE GEÇEMEYİZ'
Dava sonrası açıklama yapan Antep Baro Başkanı Bektaş Şarklı "Müdafilik talebimiz reddedildi, bu kararın yanlış olduğunu düşünüyoruz. Kadına yönelik şiddetin önüne bu şekilde geçemeyiz. Bir kadın öldürüldüğü zaman baroların takibi kabul edilmeli. Bu suçun takibi açısından önemli. Burada yaşanan kadın cinayetleri tüm baroları ilgilendirir. O yüzden dosyaya erişebilmemiz, doğrudan soru sorma hakkımız verilmeliydi, ancak müdafilik talebimiz reddedildi. Bunu artık yargı makamların da anlaması gerekiyor. Biz burada kadınların ve kız çocuklarının güvenle yaşayacağı bir ortam istiyoruz" dedi.