18 Mayıs 2024 Cumartesi

Dünya yarın iklim grevinde

Dünyanın dört bir yanındaki genç iklim aktivistleri yarın ikinci küresel iklim grevine çıkıyor. Türkiye'den dokuz il, 15 noktadan okul grevi çağrısı var: Okulunuzu, işinizi bırakın ve iklim için greve katılın.
Yaşadıkları ülkelerin liderlerinden iklim değişikliğine karşı harekete geçmesini talep eden gençler, yarın 114 ülkede, 1400 şehir ve kasabada ikinci defa iklim grevine çıkıyor.
 
15 Mart 2019'daki ilk küresel iklim grevinde 1,4 milyon çocuk okula gitmemiş ve iklim eylemi çağrısında bulunmuştu. Yarınki eylemlerde katılımın çok daha fazla olacağı ifade ediliyor. İsviçli iklim aktivisti Greta Thunberg'in başlattığı Fridays for Future'un (İklim İçin Okul Grevi) bildirdiği sayılara göre, iklim grevine en fazla şehir ve kasabayla katılan ülkeler Almanya (215), ABD (159), Birleşik Krallık (141) ve İsveç (116).
 
TÜRKİYE'DEKİ GREVCİLERDEN ÇAĞRI
Okul grevleri, Türkiye'de de 15 Mart'tan beri düzenli olarak yapılıyor. 15 Mart'tan bu yana İstanbul başta olmak üzere birçok farklı şehirde genç aktivistler, enerji politikalarının değişmesini, sera gazı emisyonlarının acil önlemler ile azaltılmasını ve Paris Anlaşması'nın ortaya koyduğu 1,5 C derece hedefi için ülkelerin hemen şimdi harekete geçmesini talep ediyor. Anketlere göre, Türkiye'de iklim değişikliğinden endişeli eden sadece çocuklar değil. Türkiye'de her dört kişiden üçü iklim değişikliğinden endişeli, nüfusun yüzde 83'ü temiz enerji dönüşümü talep ediyor. Her on kişiden 6'sı ise etkilerin şu anda ülkemizde hissedildiğini ifade ediyor.
 
Türkiye'nin çeşitli illerinden çocuklar yarın 9 ilde, 15 farklı noktada okulu kırıp' karar vericilerden hemen harekete geçmelerini talep edecek. Türkiyeli iklim aktivistlerinin küresel iklim grevine çağrısında Samsun, Adıyaman, Muğla, Malatya, İstanbul, Ankara, Antalya, Balıkesir ve İzmir'de grev yapılacağı belirtildi. İstanbul'daki öğrencilerin buluşma noktası Maçka Sanat Parkı.
 
İKLİM ZİRVESİ'NDEN ÖNCE EYLEM HAFTASI
Yarın gerçekleşecek toplu grevden önce, aralarında Greta Thunberg'in de bulunduğu bir grup genç aktivistin bir sonraki küresel iklim grevi ve eylem haftasının, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres başkanlığında 23 Eylül 2019'de toplanacak BM İklim Eylemi Zirvesi'nin hemen öncesinde, 20 Eylül'de yapılması için çağrıda bulunması bekleniyor. Guterres dünya liderlerinin gençlerin çağrılarına yanıt verecek somut eylem planları ile zirveye katılmaları gerektiğini ifade etmişti.
 
GREVLER AVRUPA SEÇİMLERİNİN GÜNDEMİNİ DEĞİŞTİRİYOR!
 
Yaklaşık bir yıldır okullarda yapılan iklim grevlerinin en etkili olduğu yerlerin başında Avrupa Birliği geliyor. Genç aktivistler iklim değişikliğini bu hafta sonu 28 üye ülkenin tamamında yapılacak Avrupa Parlamentosu seçim gündeminin merkezine taşımayı başardı ve iklim değişikliği güçlü adayların münazaralarında tartışıldı.
 
AB seçimlerinde seçmen katılım oranı ve özellikle genç seçmen katılımı, genellikle ulusal seçimlere göre daha düşük gerçekleşiyor. 2014 yılında, 18-24 yaş arası seçmen katılımı yüzde 28 oranında gerçekleşti. Greta Thunberg ve diğer genç iklim aktivistlerinin mesajlarını tekrarlayan Avrupalı genç sosyal medya fenomenleri, gençlere "iklim değişikliğini umursuyorsanız gidip oy verin" çağrısı yapıyor. Sadece gençler değil, anketlere göre bazı büyük AB ülkelerinde nüfusun dörtte üçü politikacıların iklim değişikliğine karşı harekete geçmelerini istiyor.
 
Yarın gerçekleştirilecek iklim grev ve eylemleri için şimdilik bildirilen sayılara göre Almanya'da 215, Birleşik Krallık'ta 141, Fransa'da 59, İtalya'da 90, İspanya'da 60 ve Polonya'da 12 noktada on binlerce aktivist iklim için okulu kıracak. Youth for Climate Belçika ise gençlerden oluşan delegasyonları Avrupa Birliği'nin başkenti Brüksel'deki iklim eylemine katılmaya davet etti.
 
'GENÇLERİ DİNLEYİN'
 
Avrupa'nın iklim aktörleri de AP seçimlerine dikkat çekiyor. Eski AB İklim Eylemi Komiseri Connie Hedegaard, "Sokaklarda iklim grevi yapan öğrencilerin uyanmamız için yaptıkları uyarıları duyduk. Rotamızı şimdi değiştirmediğimiz takdirde iklim krizinden en çok etkilenecek olanların bu gençler olduğunu ve önümüzdeki beş yılın belirleyici yıllar olacağını biliyoruz. Dolayısıyla, iklim değişikliğiyle mücadelede iddialı eylemleri hayat geçirmek isteyen yeni bir Avrupa Parlamentosu için seçmenlerin Avrupa seçimlerinde oy kullanmaları hayati önem taşıyor" diye konuştu. European Climate Foundation (ECF) CEO'su ve Paris Anlaşması'nın baş mimarı Laurence Tubiana da şunları söyledi: "Greta Thunberg'in başlattığı okul grevleri iklim değişikliği bilincinin artmasına ve iklim değişikliğinin bu seçimlerin temel konularından biri olmasına katkıda bulundu. Artık sıra adil bir dönüşüm konusunda samimi ve kararlı olan adaylara oy vererek gençlerin çağrısına yanıt verecek Avrupa seçmeninde."
 
ECF'nin Brüksel Ofisi direktörü Quentin Genard da gençlerin 'boş yeşil vaatlerle' gözlerinin boyanmasına izin vermeyeceklerini belirtti; "Avrupalı gençler politika yapıcılardan geleceklerini iklim değişikliğinden korumaları talep etmek için sokağa çıktılar. Sesleri o denli güçlüydü ki, şu anda iklim Avrupa seçimlerinin en önemli konularından birini teşkil ediyor. Ancak, bu gençler boş yeşil vaatlerle gözlerinin boyanmasına razı olmayacak ve yeni Avrupa liderlerini verdikleri sözlerden sorumlu tutacaklardır" dedi.