19 Nisan 2024 Cuma

Diyarbakır'da yüzlerce kadın yürüdü: Vazgeçmiyoruz

Diyarbakır'da yüzlerce kadın DAKAP'ın çağrısıyla bir araya geldi, yürüyüş yaptı. Polisin engelleme girişimlerine rağmen yürüyen kadınlar, "kadını reddeden bir devleti reddediyoruz" dedi, mücadeleyi büyüteceklerini vurguladı.

Dicle Amed Kadın Platformu (DAKP) 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla, yüzlerce kadının katılımı ile yürüyüş yaptı. 

Dünya Kavşağı'nı ablukaya alan polis, toplanan kadınların etrafını sararak, Medya Kavşağı'na yapılacak yürüyüşe izin verilmeyeceğini söyledi. Ancak kadınlar, kararlı olduklarını belirtti. Yürüyüşten önce açıklama yapıldı.

Eyleme, HDP Milletvekilleri Semra Güzel, Remziye Tosun ve Dersim Dağ, ESP MYK üyesi Beycan Taşkıran, SKM MYK Üyesi Satiye Ok'un da olduğu çok sayıda kişi katıldı. 

Kadınlar eylemde Kürtçe ve Türkçe "Kadın kırımına hayır", "Fıtratımızda direniş var", "Kadın düşmanı yasalara hayır" ve "İstanbul Sözleşmesi'ni uygula" dövizlerini açtı, Mirabel kardeşlerin fotoğraflarını taşıdı. 

GÖKKAN: DEVLET ERKEKTİR, ERKEĞİ KORUR
"Erkek ve devlet şiddetine karşı kendimizi savunuyoruz" pankartının açıldığı eylemde ilk olarak Özgür Kadın Hareketi (TJA) Dönem Sözcüsü Ayşe Gökkan, konuştu. 25 Kasım'da kadınların yine sokaklarda olduğunu belirten Gökkan, polislerin etraflarına etten duvar örmesine tepki gösterdi.

Gökkan, şunları söyledi: "Bu gördüğünüz manzara üçüncü dünya savaşıdır. Bu manzara erkeklere 'Biz onların etrafını sardık, siz de onları öldürün' talimatıdır. Bu manzara utanç verici bir manzaradır. Hiçbir kadın bu manzarayı kabul etmez. Bu gün burada kadınlara katledilmesin diye bir araya gelen kadınlara karşı bize 'devlet erkektir ve erkeği korur' diyorlar, bizde onlara 'Geri adım atmayacağız' diyoruz."

Kadınları reddeden bir devleti tanımadıklarını vurgulayan Gökkan, "Bugün 25 Kasım, yani Mirabel Kardeşlerin katledildiği gün. Biz kaç katledilen Mirabel kardeş gördük. Biz Kobane'yi gördük, biz Maxmur'u gördük, Silopi'yi gördük, Paris'i gördük. Bu ölümler devletin alnında kara bir lekedir. Biz kadınlar kadını reddeden bir devleti reddediyoruz. Kadını tanımayan kanunu reddediyoruz. O nedenledir ki kadınlar 'erkek vuruyor devlet koruyor' diyor. Burası bizim ülkemiz, bize sokakları yasaklamanızı, bizi evlere kapatıp üstümüze kapı örtmenizi kabul etmiyoruz" şeklinde konuştu.

'DAYANIŞARAK KAZANACAĞIZ'
Ardından DAKP Sözcüsü Nihal Yanık, açıklamayı okudu.

Yanık, dünya genelinde her gün ortalama en az 137 kadının, en yakınındaki erkekler tarafından öldürüldüğünü, her 3 kadından birinin yakın aile fertlerinden biri ya da eski kocası tarafından fiziksel ya da cinsel şiddete maruz kaldığını ve her yıl 12 milyon kız çocuğunun zorla evlendirildiğini kaydetti.

Erkek-devlet şiddetinin karşısında birlikte mücadele edeceklerini vurgulayan Yanık, "Dayanışarak kazanacağımızı biliyoruz. Yılmadan ve bıkmadan yıllardır söylediğimizi buradan bir kez daha haykırıyoruz; kadına yönelik şiddet münferit değil, politiktir. Hakkımız olanı ancak sokaklarda olarak alacağımızı, evde, işte, sokakta, cezaevinde, okulda ve yaşadığımız her yerde mücadeleyi büyütürsek kazanacağımızı biliyoruz. Vazgeçmiyoruz" ifadesinde bulundu.

Yüzlerce kadın, açıklamanın ardından alkışlar, zılgıtlarla yürüdü. "Jin jiyan azadi" sloganın atıldığı yürüyüş Medya Kavşağı'nda sona erdi.