5 Mayıs 2024 Pazar

Diyarbakır'da 25 Kasım'ın startı verildi

DAKAP, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü dolayısıyla 1 ay boyunca yapılacak eylem ve etkinliklerin startını verdi. İlk olarak, tutsak kadınlara dayanışma kartları gönderildi.

Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP), 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü dolayısıyla yapılacak eylem ve etkinliklerin startını verdi. 

Ofis PTT Şubesi önünde yapılan eylemde konuşan DAKAP Dönem Sözcüsü Nihal Yanık, 25 Kasım'ın tarihçesini hatırlattı, Dominik Cumhuriyeti'nde katledilen Mirabel Kardeşler'den bugüne mücadelenin sürdüğünü söyledi.

Kadına yönelik, fiziksel, psikolojik ve ekonomik şiddetin artarak devam ettiğini kaydeden Yanık, 2020 Küresel Cinsiyet Eşitsizliği raporuna göre; Türkiye'nin 153 ülke arasında 130. sırada yer aldığını ve 1 Kasım 2020 itibariyle 312 kadının erkekler tarafından katledildiği bilgisini paylaştı. Yanık, AKP iktidarının, İstanbul Sözleşmesi'nden geri çekilme tartışmalarını gündemde tuttuğunu ve Meclis'te çocuk yaşta evlilik, tecavüzcülerin affına yönelik çalışmalar yürüttüğünü de belirterek, "Pandemi ve ekonomik krizle birlikte kadınların çalışma hayatındaki 'düşük ücret, işsizlik, sigortasız çalıştırılma' sorunları daha da arttı. İşten çıkarılmalarda ilk gözden çıkarılan kadın oldu" dedi.

'CEZASIZLIK FAİLLERİ CESARETLENDİRİYOR'
Bir kez daha Gülistan Doku'nun akıbetini soran, Nadire Kadirova gibi katledilen ve kaybedilen kadınların akıbetinin açıklanmasını, katillerin yargılanmasını isteyen Yanık, faillerin sürekli korunduğunu, "iyi hal" indirimi ve cezasızlık politikası ile katillerin cesaretlendirildiğini söyledi.

Yanık, kadın milletvekillerine, seçilmiş belediye eşbaşkanlarına yönelik tutuklamalar ve fezlekelerin de kadın mücadelesini durdurmaya yönelik hamleler olduğuna işaret etti.

Kadınlar olarak, militarizme, savaşa, sömürüye, cinsiyetçiliğe, homofobiye, devlet ve erkek şiddetine, tacize, tecavüze karşı mücadele etmekten vazgeçmeyeceklerini vurgulayan Yanık, "25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü bir gün değil, her gün mücadele diyerek, Kasım ayı etkinliklerimizin startını veriyoruz. Kazanımlarımızdan, haklarımızdan, mücadelemizden vazgeçmiyoruz" diye konuştu.

Eylem, "Kadın, yaşam, özgürlük", "Yaşasın kadın dayanışması" "Kadın cinayetleri politiktir" sloganlarının ardından sona erdi. 

Kadınlar, eylemin ardından tutsak kadınlara dayanışma kartları gönderdi.