18 Mayıs 2024 Cumartesi

Diyarbakır ve Batman'da kayıplar için eylem

Diyarbakır'da 685., Batman'da ise düzenlenen 522. eylemde bir kez daha gözaltında kaybedilenlerin akıbeti soruldu. Kayıp yakınları kaç yıl geçerse geçsin mücadeleden vazgeçmeyeceğini kaydetti. 

Kayıp yakınları ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır ve Batman'da gözaltında kaybedilenlerin akıbetini sordu, faillerin yargılanmasını istedi. 

DİYARBAKIR
Kayıp yakınları, İHD Diyarbakır Şube yöneticileri ile birlikte bir kez daha Koşuyolu Parkı'nda bulunan Yaşam Hakkı Anıtı önünde bir araya geldi. "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" eyleminin 685. haftasında kaybedilenlerin fotoğraflarını taşıdı. Eyleme kentte bulunan birçok siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcileri de destek verdi.

Bu haftaki eylemde, 1 Ocak 1994 tarihinde Şırnak'ın Silopi ilçesinde kaybedilen ve 28 yıldır kendisinden haber alınamayan Ali Müldir'in akıbetini soruldu. İHD Diyarbakır Şube Başkanı Abdullah Zeytun, 685 haftadır ülkede sistematik bir şekilde kaybettirilen ve faili meçhule uğratılan kişilerin akıbetini sormak için mücadele ettiklerini belirtti. Yürüttükleri mücadeleyi "Hakikat arayışı" olarak ifade ettiklerini belirten Zeytun, failleri tespit edilmesine rağmen failleri aklanan olaylara yakın tarihten örnek verdi. Zeytun, 21 Mart 2017 günü Diyarbakır Newroz kutlamalarında polis tarafından katledilen Kemal Kurkut'un yargı sürecine değindi. Zeytun, "Bölge Adliye Mahkemesi'nin kararı sonrasında yeniden yargılaması yapılan ve yerel mahkeme sürecinde kamera görüntüleriyle de, tanık beyanlarının tespitlerine rağmen failinin tutuklanmasına rağmen bir yargılama yapılmadığını gördük. Bütün bu ağır sürece bir de Urfa'da gerçekleşen bir çocuk yaşam hakkı ihlaliyle karşı karşıya kaldık. Merkezi bir yerde polislerin atış talimi yaptığı bir yerde bir çocuğun cesedi bulundu. Bu hususa ilişkin biz insan hakları savunucuları bu olayın etkin bir şekilde soruşturulması için her türlü girişimde bulunacağız. Bu coğrafyada binleri bulan suç fiillerini ortaya çıkarak herhangi bir siyasi girişim olmazken mahkeme kararlarıyla da bu aklama süreçleri devam ediyor" diye belirtti.

İHD Diyarbakır Şubesi Sekreteri Ferhat Berkpınar, Ali Müdir'in hikayesini okudu. Berkpınar, polislerin, Ali Müldir'inin evde olmadığı günde evine gittiğini o günden sonra bir daha kendisinden haber alamadığını aktardı. Berkpınar, Ali Müldir'inin babası olan Pirmüz Müdir'in Ali'nin kaybolmasından sonra bu tür benzer durumlarda kaybolan ve yetkililere başvuran ailelerin akıbetini iyi bilmesinden dolayı korkudan hiçbir yere kayıp başvurusu yapmadığını belirtti.

Baba Müldir'in ailesini korumak için başvuru yapmadığını dile getiren Berkpınar, "2009 yılında cezaevinde tutuklu bulunan iki gizli tanığın Şırnak'ın Cizre ilçesinde 1993 -1995 yılları arasında terörle mücadele adı altında faaliyet yürüten bir suç örgütünün varlığından bahsedip işlenen suçlar hakkında ayrıntılı bilgi vermesi üzerine Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı bir soruşturma başlatır. Savcılığın, Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı ile birlikte yürüttüğü bu soruşturma neticesinde tanık anlatımlarının birçok eski dosya bilgileri ile örtüştüğü görülerek, önemli kanıtlara ulaşılır ve şüphelilerin bir kısmı tutuklanır. Yaşanan gelişmelerin kamuoyunda duyulmasıyla sorumluların tespit edilip, yargılanabileceği umudunun doğmasından sonra bu şekilde kaybettirilen Cizre, Silopi ve İdil ilçelerinde pek çok aile girişimlerde bulunur. O dönem aileler, Şırnak Barosu aracılığıyla ve gönüllü avukatların desteğiyle kendi kayıplarının da akıbetlerini öğrenebilmek ve sorumluların bulunması amacıyla uzun süredir hiçbir işlem yapılmamış kayıp dosyaları ile ilgili savcılıklara yeniden başvurularda bulunur. Müldir ailesi de, Ergenekonculara yönelik başlayan operasyon sonrası oğullarının akıbetini öğrenmek için 3 Şubat 2009 tarihinde Silopi Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvuruda bulunur. Ancak Ali Müldir'in akıbeti konusunda halen bir bilgiye ulaşılamadı" diye konuştu.

Açıklamanın ardından oturma eylemiyle eylem sona erdi.

BATMAN
Batman'da ise İHD Batman Şubesi ve kayıp yakınları, "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" talebiyle 522. kez Gülistan Caddesi'ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde bir araya geldi. Kayıpların fotoğraflarının taşındığı eyleme kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları katıldı.

İHD Şube üyesi Zeki Tangüner, uzunca bir dönemdir faili meçhul cinayetlerle yaşamlarını yitiren insanların aileleri ve insan hakları savunucuları olarak eylemlerini sürdürdüklerini belirtti. Tangüner, "Bizler, Ölülerimizin yasını tutabilmek, onları insan onuruna yakışır bir şekilde ve usulünce defnedebilmek için adalet istiyoruz. Çocuklarımızın, eşlerimizin, kardeşlerimizin akıbetini öğrenmek için istiyoruz ve sormaya devam edeceğiz. Her hafta alanlardan faili meçhul cinayetlerin faillerinin yargı önüne çıkarılarak cezalandırılmasını ve kayıplarımızın akıbetinin açıklanmasını istiyoruz. Kayıplarımızın failleri bulunsun ve yargılansın" dedi.

Tangüner, bu hafta 22 Ağustos 1998 tarihinde Gercüş ilçesinde kaybedilen Ali Gündüz'ün akıbetini sormak için bir araya geldiklerini söyledi. Gündüz'ün kaybedilme hikayesinin okunulması ardından 5 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirildi.