18 Nisan 2024 Perşembe

Diyarbakır İHD raporu: 42 kadın katledildi

İHD Diyarbakır Şubesi, 25 Kasım 2019-25 Kasım 2020 tarihleri arasında bölge illerinde en az 42 kadının katledildiğini, 35 kadının ise "şüpheli" şekilde yaşamını yitirdiğini açıkladı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, "Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi 25 Kasım 2019-25 Kasım 2020 tarihleri arası Kadına Yönelik Şiddet Raporu"nu açıkladı.

Dernek binasında düzenlenen basın toplantısında konuşan İHD Kadın Komisyonu Üyesi Ezgi Sıla Demir, insanlık tarihi boyunca dünyanın dört bir yanında eşitlik ve özgürlük mücadelesi veren kadınların eril zihniyet tarafından hedef alındığını söyledi.

Demir, savaşın coğrafyası olan Ortadoğu'da en çok kadın ve çocukların acı çektiğini vurguladı. Geçen bir yılda her gün ortalama 3 kadının katledildiğini söyleyen Demir, "Kadınlar boşanmak istedikleri eşleri, ayrılmak istedikleri partnerleri, ağabeyleri, babaları ve en yakınlarındaki erkekler tarafında şiddete maruz kaldı veya öldürüldü. Ev içi şiddet, ev içi taciz çoğu zaman yargıya taşınamamakta, ev ve aile içinde konu kapatılmaktadır. Yargıya taşınabilen vakalarda failler, genel olarak 'iyi hal ve tahrik indirimi' gibi nedenlerle hafif cezalar almaktadır" dedi.

'FAİLLER CEZASIZLIKTAN CESARET ALIYOR'
Taciz ve tecavüz faili kolluk güçlerinin cezasızlık zırhı ile korunduğunun altını çizen Demir, Gülistan Doku'nun kayıp olmasının baş sorumlusu Zaynal Abarakov ile İpek Er'e tecavüz ederek yaşamına son vermesine neden olan Uzman Çavuş Musa Orhan'ın korunmasının bunu son örneği olduğunu söyledi. Faillerin cezasızlık politikasından cesaret aldığını ifade eden Demir, "Çünkü yargı ve siyaset önce kadını suçlamakta, toplumsal cinsiyet rollerinin dışına çıktığını ima etmektedir. Mahkemelerde yargı ve katillerin avukatları kadınların yaşamlarını sorgulamaktadır. Tüm bu durumlar yetmezmiş gibi kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddetin önlenmesine ve bunlarla mücadeleye dair sözleşme olan İstanbul Sözleşmesi'nin hükümlerine uyulmamaktadır" şeklinde konuştu.

BİR YILDA 42 KADIN KATLEDİLDİ
25 Kasım 2019- 25 Kasım 2020 tarihleri arasında Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde 42 kadının katledildiğini belirten Demir, 33 kadının "intihar" sonucu yaşamını yitirdiğini aktardı. Aynı şekilde 35 kadın ise şüpheli bir biçimde ölü olarak bulunduğunu ifade eden Demir, Türkiye'nin genel tablosunun daha vahim olduğuna dikkat çekti. Devletin gerekli önlemleri almakta yükümlü olduğunu dile getiren Demir, şöyle dedi: "Toplumsal cinsiyet eşitliğini, toplumun tüm kesimlerine yaygınlaştırmak için politikalar üretmelidir. Cinsiyete dayalı ayrımcılığı ortadan kaldırmalı, kadına karşı şiddet uygulayan failler hakkında etkili ve caydırıcı cezalandırma yoluna gidilmeli ve cezasızlık politikalarından vazgeçilmelidir."

AİLE İÇİ ŞİDDET : 27 ÖLÜ, 39 YARALI
İHD Diyarbakır Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Gurbet Yavuz ise, bir yılda kadına yönelik şiddet ve katliamlara ilişkin bilançoyu açıkladı.

Katledilen kadınların 27'sinin aile içi şiddet sonucu yaşamını yitirdiğini belirten Yavuz, 39 kadının da aile içi şiddet sonucu yaralandığını söyledi. Yavuz, toplumsal şiddet sonucu 15 kadının yaşamını yitirdiğini, 10 kadının yaralandığını, 16 kadının ise cinsel saldırıya maruz bırakıldığını aktardı.

"Şüpeli" kadın ölümlerinin ise 35 olduğunu ifade eden Yavuz, bu ölümlerin en fazla yaşandığı illerin ise 6 ölüm vakasıyla Van ve Diyarbakır olduğunu söyledi. Aile içi ve toplumsal şiddet sonucu yaşanan ölümlerin 9'unun yine Diyarbakır'da yaşandığının altını çizen Yavuz, 29 kadının ateşli silahla, 8 kadının kesici alet, 4 kadının ise darp sonucu yaşamını yitirdiğini belirtti.