18 Nisan 2024 Perşembe

DİSK'li kadınlar Kadıköy 8 Mart'a çağrı yaptı

DİSK Kadın Komisyonu, "Bizler tüm kadınları, yaşamlarında maruz bırakıldıkları eşitsizliğe ve ayrımcılığa karşı mücadeleye çağırıyoruz" diyerek kadınları 8 Mart'a çağırdı.

DİSK Kadın Komisyonu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü öncesi Kadıköy İskele Meydanı'nda bir basın açıklaması yaparak çalışma yaşamında şiddet ve tacizin ortadan kaldırılması için ILO'nun 190 sayılı Şiddet ve Taciz Sözleşmesi'nin onaylanması için mücadele edeceklerini belirtti.

Basın açıklamasında konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, eşit işe eşit ücret ödenmemesinden tacize kadın işçiler üzerinde ayrımcılık ve baskının çeşitli biçimlerde yaşandığına dikkate çekerek "Yaşamımız ve haklarımız için örgütlenerek mücadele edeceğiz" dedi.

Daha sonra DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş üyesi Meltem Yıldızcoşkun, DİSK Kadın Komisyonu adına basın açıklamasını okudu. Toplumsal yaşamdaki ayrımcılık emeği "ikincil" olarak görülen kadınları, çalışma yaşamında da doğrudan etkilendiğini belirten Yıldızcoşkun, "Evde ve sokakta sistematik olarak ayrımcılığa uğrayan kadınlar çalışma hayatında da yıldırma, üretim baskısı ve ücret eşitsizliği gibi şiddetin ve tacizin çeşitli biçimleriyle yüz yüze kalıyor. Çalışma hayatında kadınların yüzde 80'i şiddet, mobbing ve cinsel tacizin en az bir türü ile karşı karşıya kalıyor. Esnek, güvencesiz çalışma, ücret eşitsizliği, cinsiyete dayalı işbölümü çerçevesinde şekillenmiş toplumda, kadınlar üzerine çok daha fazla yük bindiriliyor. Yüklendikleri ev işleri, çocuk ve yaşlı bakımı işleri kadın emeğini görünmez ve değersiz kılıyor. Bu değersizleştirme emek piyasasına yansıyor ve kadınların emeğini ucuzlaştırıyor" diye kaydetti.

Kadınlar yüzyılı aşkın süredir yaşamın her alanında eşitsizliğe, ayrımcılığa, sömürüye, şiddet ve cinsel tacize karşı mücadelelerini yükselttiğini ifade eden Yıldızcoşkun, "Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin ürkütücü boyutlara ulaştığı Türkiye gibi ülkelerde yaşayan kadınlar için ise mücadelenin önemi çok daha hayatidir. Kadın işçiler sendikalarda örgütlenerek mücadelelerini güçlendirmelidir. Bu şiddetin kaynağı olan eşitsizliklerle ve ayrımcılıkla mücadele etmek yalnızca kadınlar için değil demokratik, eşitlikçi ve özgürlükçü bir toplumsal yaşam için gerekliliktir" diye belirtti.

Yıldızcoşkun, "Bizler, şiddet ve tacizden en fazla etkilenenler olarak, ILO'nun çalışma yaşamında şiddet ve tacizin ortadan kaldırılmasına yönelik 190 sayılı Şiddet ve Taciz Sözleşmesi'nin onaylanması ve hızlıca çalışma hayatına uyarlanması için mücadele edeceğiz. Bizler, DİSK'li kadınlar olarak, kadınlar için yaşanabilir bir ülke istiyoruz, kendimizi güvende hissedebileceğimiz bir ülke istiyoruz. Bizler tüm kadınları, yaşamlarında maruz bırakıldıkları eşitsizliğe ve ayrımcılığa karşı mücadeleye çağırıyoruz. Kadınlar için daha iyi bir dünya ve Türkiye için, İstanbul Sözleşmesi uygulanmasını, ILO'nun 190 sayılı Sözleşmesi'nin onaylanmasını ve 6284 sayılı Yasa'yı savunacağımızı bildiriyoruz. Yaşam ve iş güvencemiz için mücadeleye çağırıyoruz! Yaşasın kadınların örgütlü mücadelesi" diye konuştu.

Açıklamanın ardından Kadıköy sokaklarında DİSK'li kadınlan 8 Mart'a çağrı bildirileri dağıttı.