3 Mayıs 2024 Cuma

DİSK-AR: Türkiye'de salgın azami destek asgari

DİSK-AR'ın "Dünyada ve Türkiye'de Covid-19'un Sosyal ve Ekonomik Etkileri İçin Ayrılan Kaynaklar (2)" raporuna göre; Türkiye'nin Covid-19 ile mücadeleye oldukça sınırlı kaynak ayıran ülkelerden biri olduğu belirtildi.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR), "Dünyada ve Türkiye'de Covid-19'un Sosyal ve Ekonomik Etkileri İçin Ayrılan Kaynaklar (2)" başlıklı raporunu yayınladı. 

"Türkiye'de salgın azami destek asgari" diye belirten DİSK-AR, "Covid-19'un ekonomik ve sosyal sonuçlarına dönük destek paketleri ve programları iki temel bileşenden oluşuyor. Birinci bileşen doğrudan vatandaşlara dönük nakit harcama ve dolaylı desteklerden (hükümet harcamalarında artış ve vergi gelirlerinde azalma/vazgeçilen vergiler), ikinci bileşen ise işletmelere, şirketlere ve bankalara (sermayeye) sağlanan finansman desteklerinden ve çeşitli mali kolaylıklardan oluşuyor" dedi.

Covid-19 ile mücadeleye yönelik yapılan harcamalar ve destekler açısından ülkeler arasında büyük uçurumun olduğu vurgulanan raporda, "Zengin ülkeler milli gelirlerine oranla vatandaşlarına daha fazla nakit harcama ve dolaylı gelir desteği sağlarken yoksul ülkelerin desteklerinin milli gelirlerine oranı çok daha sınırlı kalıyor. Zengin ülkeler gayrisafi yurt içi hasılalarının (GSYH) ortalama yüzde 17,3'ü kadar nakit harcama ve dolaylı gelir desteği sağlarken, orta gelirli ülkeler GSYH'lerinin yüzde 4,1'i ve yoksul ülkeler ise yüzde 2'si kadar destek sağlayabildi" diye kaydedildi.

Türkiye'nin halka yönelik Covid-19 harcamaları, sağlık harcaması, nakit harcama ve dolaylı gelir desteği dahil GSYH'sinin yüzde 2,7'si düzeyinde gerçekleştiği belirtilen raporda, "Bu oran Yunanistan'da yüzde 21,1 ve Yeni Zelanda'da yüzde 19,3 olarak gerçekleşti. 10,7 milyon nüfusa sahip Yunanistan toplam 38,9 milyar dolar, 4,9 milyon nüfusa sahip Yeni Zelanda 40,4 milyar dolar nakit harcama ve dolaylı gelir desteği sağlarken 84 milyon nüfusa sahip Türkiye yalnızca 19 milyar dolar tutarında ek harcama ve dolaylı gelir desteği sağladı" denildi.

DİSK-AR raporunun ayrıntıları şöyle:

"Türkiye tarafından sağlanan nakit gelir desteğinin büyük bölümü İşsizlik Sigortası Fonu, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu ile 'Biz Bize Yeteriz Türkiye'm' isimli kampanyadan karşılandı. Dolayısıyla doğrudan hükümet destekleri çok sınırlı düzeyde kaldı.

"Türkiye'de Covid-19'un sosyal ve ekonomik etkileriyle ilgili toplam ekonomik ve mali desteklerin çok büyük bölümü (yüzde 78'i) vatandaşa değil işletmeler, şirketler ve bankalara sağlanan kolaylıklardan oluşuyor.

"Covid-19'un ekonomik ve sosyal etkilerine karşı, zengin 10 G20 ülkesi 8,3 trilyon dolar, orta gelirli 10 G20 ülkesi 1,3 trilyon dolar, yüksek gelirli diğer 26 ülke 666 milyar dolar, orta gelirli 82 ülke 317 milyar dolar ve yoksul 59 ülke ise 49 milyar dolar ek nakit harcama ve dolaylı destek sağladı.

"Covid-19'a yönelik 10,4 trilyon dolarlık küresel ek harcama ve dolaylı gelir destekleri içinde Türkiye'nin payı binde 2 (19 milyar dolar) civarında kaldı."