28 Nisan 2024 Pazar

Cumartesi Anneleri, Ferhat Tepe'nin katillerinin yargılanmasını istedi

Cumartesi Anneleri, 854. hafta kayıplar eyleminde Özgür Gündem gazetesi Bitlis muhabiri Ferhat Tepe dosyasına ilişkin açıklama yaptı. Kayıp yakınları, kayıpların bulunması, faillerin yargılanarak cezalandırılmasını istedi.

Cumartesi Anneleri ve İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon, 854. hafta eyleminde 28 Temmuz 1993 tarihinde gözaltında işkenceyle katledilen ve kimsesizler mezarlığında bulunan Ferhat Tepe dosyasını ele aldı.

'TÜRKİYE'DE ADALET YOK'
Pandemi koşulları nedeniyle online yapılan açıklamada Ferhat Tepe'nin annesi Zübeyde Tepe, 28 yıldır adalet mücadelesi verdiklerini söyledi, "Çocuklarımızın katillerini istiyoruz. Maalesef ben bu adalete güvenmiyorum. Türkiye'de adalet yok. Adalet olsaydı 28 yıldır çocuklarımızın katillerini bulmuş, yargılamışlardı" dedi. Özgür Gündem gazetesinin 5 muhabirinin o dönem katledildiğini hatırlatan anne Tepe, "Failler belli. Neden benim oğlumu öldürdüler. Biz Galatasaray'da oturduk, adalet istedik, bir sonuç alamadık. Şimdi de kayıp ailelerini yargılıyorlar. Neden katilleri bulmuyorlar, Cumartesi Annelerini yargılıyorlar. Galatasaray'da mücadele etmeye sonuna kadar devam edeceğiz. Çocuklarımızın katillerini bulsunlar, yargılasınlar" diye konuştu.

'FERHAT'IN ÖLÜMÜNDEN KOMUTAN KORKMAZ TAĞMA SORUMLU'
Baba İsak Tepe de, oğlunun 28 yıl önce kaçırılıp katledildiğini hatırlattı, devlet desteğiyle bu katliamın yaşandığını söyledi. Oğlunun katledilip, kimsesizler mezarlığına gömüldüğünü kaydeden baba Tepe, "Benim çocuğumu hedef gösteren o günkü Tugay Komutanı Tuğgeneral Korkmaz Tağma idi. Korkmaz Tağma o dönem onlarca insanı öldürdü" dedi.

Çocuklarının katillerinin bulunup yargılanması için eylemlere başlatıklarını anlatan baba Tepe, şikayet ettikleri, şüphelendikleri kişilerle ilgili dava açılmadığını, 20 yıl sonra zamanaşımı süreci işletildiği bilgisini verdi. Türkiye'nin Ferhat Tepe'nin kaçırılıp, katledilmesine ilişkin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) yargılanarak ceza aldığını hatırlatan baba Tepe, AİHM ve Anayasa Mahkemesi'nin Ferhat Tepe'nin katledilmesine ilişkin aileye tazminat ödenmesi kararı verdiğini belirtti.

'HAYATTA OLDUĞUMUZ MÜDDETÇE MÜCADELE EDECEĞİZ'
Yaklaşık 20 bin insanın faili belli bir şekilde katledildiğini söyleyen baba Tepe, katiller hakkında dava açılmamasını, ailelere dava açılmasına tepki gösterdi. Baba Tepe, "Evlatlarımızın katilleri yargılanmaya, evlatlarını arayan, katillerinin yargılanmasını isteyenler tutuklanıyor, gözaltına alınıyor. Böyle bir sistemde adalet nasıl uygulanır. Katiller korunuyor. Biz hayatta olduğumuz müddetçe çocuklarımızın katillerinin yargılanıp, cezalandırılmasını isteyeceğiz" diye konuştu.

TİT KAÇIRDI, JİTEM'DE KATLEDİLDİ
Ferhat Tepe'nin kızkardeşi Ayşe Tepe'de abisinin kaybedilmesi sürecine ilişkin bilgi verdi. Ferhat'ı kaçıranların kendilerini Türk İntikam Tugayları olarak tanıttıklarını hatırlatan kardeş Tepe,  JİTEM'de Ferhat Tepe'yi gören tanıklara ulaştıklarını, tanıkların tehditler nedeniyle ifadelerini geri çektiklerini aktardı. Verdikleri hukuk mücadelesi konusunda bilgi veren Ayşe Tepe, insanlığa karşı işlenen suçlarda zamanaşımı kararlarını kabul etmediklerini hatırlattı, Ferhat Tepe dosyasında 20 yıl sonra verilen zamanaşımı kararını tanımadıklarını aktardı.

'GALATASARAY'DAN VAZGEÇMEYECEĞİZ'
Cezasızlığın son bulmasını, devletin yüzleşmesini, faillerin yargılanmasını istediklerini söyleyen Ayşe Tepe, Ferhat Tepe'nin katledilmesinde birinci derece sorumluluğu bulunan Tatvan Zırhlı Tugay Komutanı Korkmaz Tağma'nın yargılanmasını ve cezalandırılması şeklindeki taleplerini sıraladı.

Ayşe Tepe, "Galatasaray Meydanı'ndan vazgeçmeyeceğiz" diye konuştu.

'KAYIPLARIMIZ İÇİN ADALET İSTEMEKTEN VAZGEÇMEYECEĞİZ'
854. hafta basın metnini Zeynep Ceren Boztoprak okudu.

Boztoprak, 19 yaşındaki Ferhat Tepe'nin, Özgür Gündem Gazetesi'nin Bitlis muhabiri olduğu dönemde 28 Temmuz 1993 tarihinde kaçırılarak işkenceyle katledildiğini hatırlattı. Telsizli üç kişi tarafından kaçırılan Ferhat Tepe'nin ağır işkence görmüş bedenine 13 günlük ısrarlı arayışın sonunda Elazığ Kimsesizler Mezarlığı'nda ulaşıldığı bilgisini paylaşan Boztoprak, "Bir balıkçı tarafından Hazar Gölü'nde bulunan Ferhat, ailesi her yerde onu ararken 'meçhul kişi' olarak gömülmüştü. Resmi iddia ise Ferhat'ın yüzlerce km uzaklıktaki Hazar Gölü'ne yüzmeye gittiği ama yüzme bilmediği için de boğulduğu şeklindeydi..." diye aktardı.

AİHM ve Anayasa Mahkemesi'nin hak ihlali kararlarını hatırlatan Boztoprak, Ferhat Tepe dosyasında zamanaşımı kararı verildiğini belirterek, "AİHM ve Anayasa Mahkemesi'nin devletin etkin soruşturma yükümlülüğünü yerine getirmediğini kayıt altına aldığı Ferhat Tepe dosyasının, zaman aşımı gerekçesi ile kapatılmasını kabul etmiyoruz" dedi.

Boztoprak son olarak şunları söyledi: "Kaç yıl geçerse geçsin; Ferhat Tepe  için, tüm kayıplarımız için, adalet istemekten, devletin hukuk normları içinde hareket etmek zorunda olduğunu hatırlatmaktan, 155 haftadır bize yasaklanan kayıplarımızla buluşma mekânımız Galatasaray'dan vazgeçmeyeceğiz."