3 Mayıs 2024 Cuma

Çocuk yaşta evliliğin önünü açan yasayı protesto eden kadınlara beraat

Meclis'te "çocuk yaşta zorla evliliğin" önünü açan müftülerin nikah kıyabileceği yasa tasarısını Eskişehir'de protesto eden kadınlara açılan davadan beraat kararı çıktı.
Müftülük yasasının Meclis'te görüşüldüğü sırada Eskişehir'de Adalar Migros önünde basın açıklaması yaparak çocuk yaşta evliliğin önünü açılacağını dile getirerek "Müftülük nikahına hayır" diyen 47 kadın mahkemede beraat etti
 
"Eşit ve özgür bir yaşam istiyoruz" diyerek basın açıklaması yapan Eskişehir Demokratik Kadın Platformu üyelerinin OHAL'e muhalefet olarak nitelendirilerek eyleme katılanlara 912 TL ön ödeme tebligatı gönderildi. Ön ödemeyi reddet eden kadınlar hakkında dava açılmıştı.
 
Davada beraat eden kadınların avukatı Pınar Çelik Arpacı, Sendika.Org'a şu değerlendirmeyi yaptı: "Müftülere nikah yetkisi veren yasa tasarısı, OHAL baskısı altında da olsa kadın hareketini sokağa çıkardı. Ancak bu süreçte en çok ses Eskişehirli kadınlardan geldi. O dönemde kadın hareketi neredeyse her gün sokaktaydı. Siyasi iktidar bunu OHAL yasakları bahanesi ile baskılamak için 10'a yakın dava açtı. Kadınlara bu davalar öncesinde kadınlara ön ödeme yazısı göndererek 'ya parayı öde ya dava açarız' dendi. Ancak kadınlar ödeme yapmayarak davalarda yargılandı. Bugün bu davalardan birinde 40'dan fazla kadın beraat etti. Davalar boyunca da kadın dayanışmasını yükseltmeye uğraşan kadınların haklılığı bir kez daha ortaya çıktı."