7 Mayıs 2024 Salı

'Cinsel suç faillerine verilen cezaları indirmeyin'

Gündemde olan yasa değişikliğinin cinsel saldırı, çocuğun cinsel istismarı ve kadına yönelik şiddet suçları faillerini koruyacağını ve cesaretlendireceğini kaydeden kadınlar, sürecin takipçisi olacakarını ve kazanılmış haklarından vazgeçmeyeceklerinin altını çizdi. 

İnfaz Paketi'ne Nafaka Hakkı Kadın Platformu ve TCK 103 Kadın Platformu, Meclis'in gündeminde olan infaz paketinin, cinsel istismar ve cinsel saldırı suçlarını da kapsamasına tepki gösterdi.

Yapılan yazılı açıklamada koronavirüsle mücadele bir dizi önlemler alınırken, taslak metni basına yansıyan yasa değişikliklerinin kamu sağlığının korunması amacıyla olmadığının altı çizildi. 

Getirilmeye çalışılan değişikliklerin doğrudan bir af ya da salıverme niteliğinde olmayıp, sadece belli sayıda tutsağın denetimli serbestlik ve koşullu salıverilme altında tahliyesinden ibaret olduğu kaydedilen açıklamada, "On binlerce mahkum cezaevlerinde kalmaya devam ederken bir kısım mahkumun salıverilmesi sonucunu doğuracak bir düzenlemenin, korona virüs kapsamında kamu sağlığını koruma amacını taşımadığı, bu düzenlemeyle amacın yıllardır gündemde olan cezaevlerinin kapasitelerinin azaltılmasından ibaret olduğu açıkça görülmelidir" denildi. 

Koronavirüs bahane edilerek cinsel saldırı, çocuğun cinsel istismarı ve kadına yönelik şiddet suçlarının da infaz değişikliği kapsamına alınmasının, çocuk istismarı ve tecavüz faili olan ve kadınlara sistematik şiddet uygulayan birçok erkeğin dışarı çıkması, kadın ve çocukların hayatının tehlikeye girmesi anlamına geldiği vurgulanan açıklamada, "Nitekim infaz süresinde öngörülen bu indirimlerin kadına yönelik şiddet ve çocuk istismarı suçu faillerine cesaret vereceğini ve bu suçu teşvik edeceğini biliyoruz. Aynı şekilde, kadına yönelik şiddet ve cinsel saldırıdan hüküm giymiş faillerin infaz düzenlemesi ile topluma salıverilmesinin başta mağdur kadınlar olmak üzere tüm kadınlar için hayati risk oluşturacağını öngörüyoruz" ifadeleri kullanıldı. 

Sürecin takipçisi olacaklarını vurgulayan kadınlar, "Biz kadınlar, kazanılmış haklarımızı korumak için mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz" dedi.