Hamur'da şiddet gördüğüne dair karakola başvurduktan 4 gün sonra şüpheli bir şekilde yaşamını yitiren Ceylan Akpolat'ın ailesi, vücudunun her noktasında darp izleri ve boynunda 3 ayrı ip izi bulunduğunu belirterek, genç kadının eşinin ailesi tarafından öldürüldüğünü iddia etti.

" />
    28 Mart 2024 Perşembe

Ceylan'ın ailesi: Boynunda üç ayrı ip izi vardı, Ceylan öldürüldü

Hamur'da şiddet gördüğüne dair karakola başvurduktan 4 gün sonra şüpheli bir şekilde yaşamını yitiren Ceylan Akpolat'ın ailesi, vücudunun her noktasında darp izleri ve boynunda 3 ayrı ip izi bulunduğunu belirterek, genç kadının eşinin ailesi tarafından öldürüldüğünü iddia etti.

Ağrı'nın Hamur ilçesi Süleyman Kümbet (Silêman kombet) köyüne bağlı Aşağı Yurt (Şirik) mezrasında, aile içi şiddete maruz kaldığı gerekçesiyle İlçe Jandarma Karakolu'na başvurduktan 4 gün sonra evde asılı bulunduğu iddia edilen Ceylan Akpolat'ın (25) ailesi yaşananları Mezopotamya Ajansı'ndan (MA) Özlem Yayan'a anlattı. 

Genç kadının öldürüldüğünü ve olaya intihar süsü verildiğini savunan Akpolat'ın annesi Zozan Kaya ve ağabeyi Kasım Kaya, kızlarının 7 yıllık evlilik süresi boyunca, eşi Fecri Akpolat'ın anne ve babasının şiddetine maruz kaldığını, darp raporuyla karakola başvurmasına rağmen gerekli önlemlerin alınmadığını belirtti. 
 
İNTİHAR SÜSÜ VERDİLER
Ağrı Diyadin'de yaşayan Akpolat'ın ağabeyi Kasım Kaya, kardeşinin gördüğü şiddetten dolayı koruma talebinden dört gün sonra hayatını kaybettiğini hatırlattı. Kardeşinin öldürüldüğünü ileri süren Kaya, kardeşinin yedi yıllık evlilik süresinde birçok kez fiziki ve psikolojik şiddete maruz kaldığını, bu süreçte iki kez şikayette bulunduğunu söyledi. Kaya, "Ceylan'ın eşi üç yıl önce çalışmaya gittiğinde, kayınvalidesi ve kayınpederi kardeşime şiddet uyguluyorlardı. Kardeşim bir şekilde karakola gidip şikayetçi oldu. Biz de kardeşimi alıp evimize getirdik. Kardeşimin tekrar eve dönmesi için sürekli aile büyüklerini evimize gönderdiler. Kardeşimin gitmesine izin vermedik. Bir hafta sonra kardeşim kendisi dönmek istedi. Çocuklarının olduğunu, annesiz kalmalarını istemediğini söyledi. Eşi Fecri Akpolat ile aralarında çok büyük bir sorun yoktu. Kardeşimi öldüren Fecri Akpolat'ın annesi Afiye Akpolat ve babası Kasım Akpolat'tır. Kardeşimin üç çocuğu var ve bir kızı ise üç aylık" diye konuştu.

KORUMA YERİNE PARA CEZASI
Kardeşinin söz konusu olaydan bir yıl sonra tekrar Fecri Akpolat'ın annesi Afiye ve babası Kasım'ın şiddetine maruz kaldığını söyleyen ağabey Kaya, "Geçen sene yine bu zamanlar kardeşim babamı arayarak, eşinin ailesinin kendisine şiddet uyguladığını söyledi. Babam kardeşimi eve getirdi, üç ay yanımızda kaldı. Tekrar çocukları için gitmek zorunda kaldı. Kısa bir süre sonra yine aynı şekilde bu sistematik şiddet devam etti. Kardeşim bu sefer bir şekilde onlardan kaçıp, jandarmaya haber verdi. Onu karakola, ondan sonra da hastaneye götürdüler. Doktor darp raporu verdi. Bir de Fecri Akpolat'ın ailesine 3 bin TL para cezası verdi. Aslında devlet orda çok büyük yanlış yapıyor. Para cezası yerine koruma vermesi gerekiyordu. Zaten darp raporu verildikten sonra araya dört gün girmeden kardeşim hayatını kaybediyor" dedi.

BOYNUNDA 3 AYRI İP İZİ
Fecri Akpolat ve ailesinin kardeşinin cenazesini hastane önüne bırakıp kaçmaya çalıştığını dile getiren Kaya, genç kadının boynunda üç ayrı ip izinin olduğunu söyledi. Kardeşinin öldürülüp intihar süsü verildiğini öne süren Kaya, şöyle devam etti: "Eğer siz bir insan öldürmediyseniz, getirip cenazenizi hastaneye bırakıp kaçmazsınız. Ceylan'ın cenazesini getirip hastane önüne bırakıp kaçmaya çalıştılar. Biz kardeşimi öldürenlerden aynı gün içerisinde hemen şikayetçi olduk. 30 yaşındayım, kendini boğan insanları gördüm. Bir insan kendini boğmaya kalktığında, boynuna o ipi geçirdiğinde pişman olur. O ipten kurtulmaya çalışırken bir şekilde tırnakları boynunu çizer. Ama kardeşimde öyle bir şey yoktu. Kardeşimi gördüm, boynunda üç tane ipin izi vardı. İki tane ip boynunu hafif çizmişti. Ama diğer ip ise kardeşimin boynunda çok büyük bir yara izi bırakmıştı."

VÜCUTTA MORLUKLAR!
Kızının öldürüldüğünü savunan anne Zozan Kaya ise genç kadının vücudunun birçok noktasında darp izi olduğunu söyledi. Cenazesi Diyadin'e getirilerek defnedilen genç kadının, yerde sürüklenmekten dolayı sırtındaki derinin soyulduğunu dile getiren anne Kaya, "Vücudunun birçok yerinde çürükler, darp izleri vardı. Sırtında izler vardı. Yerde sürüklemişler büyük ihtimalle; çünkü sırtının tamamı soyulmuş durumdaydı. Yüzü, sırtı, elleri ve ayak topuğu, neredeyse vücudunun tamamı mosmor olmuş şekildeydi. Vücudunda sağlam yeri kalmamıştı" diye anlattı.

KAMUOYUNA ÇAĞRI
Kızının 7 yıldır sistematik şiddete maruz kaldığını yineleyen anne Kaya, "Tek isteğimiz bu olayın üstünün kapatılmaması. Kızım için adalet istiyoruz. Biz sadece kızımı öldürenlerin ve çocuklarının öksüz kalmasına sebep olanların cezalarını çekmesini istiyoruz. Yaşadığımız bu acının başka kimsenin başına gelmesini istemiyoruz. 3 aylık kızı şimdi annesiz ne yapacak? Bir insan 3 aylık çocuğunu bırakıp intihar etmez. Kızım evlendiğinden beri sürekli şiddete maruz kaldı. Bir insanın evladına böyle işkence edilmez. Kızımın acısını bana yaşatanların cezalarını çekmelerini istiyorum. Tek isteğim bize yardımcı olunması. Sesimizi duysunlar" çağrısı yaptı.