3 Mayıs 2024 Cuma

Ceren Özdemir'in ailesi Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu

Ceren Özdemir'i evinin önünde katleden Özgür Arduç'un hapishanede firar etmesine ilişkin yürütülen soruşturmada kamu görevlilerine takipsizlik kararı verilmesini Anayasa Mahkemesi'ne taşındı.

Üniversite öğrencisi Ceren Özdemir'i katleden Özgür Arduç'un, hapishaneden firar etmesinde kamu görevlilerinin ihmali nedeniyle yürütülen soruşturma kapsamında verilen takipsizlik kararı Anayasa Mahkemesi'ne taşındı.

Özdemir, 3 Aralık 2019 akşamı Ordu'nun Altınordu ilçesindeki evinin önünde Özgür Arduç tarafından bıçaklanarak katledilmişti. Birgün sonra kent merkezinde esnaf tarafından yakalanıp polise teslim edilen Arduç, bindirildiği polis arabasında iki polisi bıçaklayarak yaralamıştı. Arduç, Ordu 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından "canavarca hisle kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.

Özdemir ailesi Arduç'un hapishane firaris olması nedeniyle kızlarının ölümünden kamu görevlilerini sorumlu tuttu ve Ordu Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Başsavcılık ise kamu görevlileri hakkında takipsizlik kararı verdi. Ailenin takipsizlik kararına yaptığı itiraz da Ordu 1. Sulh Ceza Hakimliği'nce reddedildi.

Takipsizlik kararında hükümlü Arduç hakkında, "iyi hal" görüşü bildirilmesi ile açık hapishane ayırma kararı verilmesinde ilgili personelin ihmali ya da kusurunun tespit edilemediği bildirildi. Arduç'un firar ettiği hapishanede, firara karşı engeller ve dış güvenlik görevlisi bulunmadığı anlatılan kararda, "Bu sebeple hükümlü Özgür Arduç'un dış güvenlik görevlisi bulunmayan kurumun duvarından atlayarak firar etmesi olayında, olay günü kurumda görevli infaz koruma memurları ve kurum yetkililerine atfedilebilecek herhangi bir ihmali veya kusurlu davranışın bulunmadığı" kaydedildi. Kararda firar olayı gerçekleştiği saatten yaklaşık 18 saat sonra yakalama uyarısının verilmiş olmasında da ihmal veya kusurdan bahsedilemeyeceği savunuldu.

Anne Güfer Özdemir, baba Yılmaz Özdemir ve abla Gizem Özdemir, takipsizlik kararı ile karara itirazlarının reddedilmesi üzerine Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulundu. Anne Özdemir, adalet yerini bulana kadar mücadele edeceklerini belirtti.