7 Mayıs 2024 Salı

Çepni: Yanan ormanlık alanları neden imara açtınız

HDP Milletvekili Murat Çepni, orman yangınları başladığından itibaren hükümetin krizi yönetemediğini, yangının nedenlerini, neden etkin müdahale edilmediğini, halkın mağduriyetlerinin nasıl giderileceği, yangın alanında kalan Milas Kemerköy Termik Santrali konusunda yapılan çelişkili açıklamaları Bakan Pakdemirli ve Kurum'a sordu. 

Ege ve Akdeniz Bölgesinde çıkan orman yangınları günlerdir kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Türkiye'de yıllardır yaşanan orman yangınlarına  ve meteorolojik verilere rağmen,  yangın riskine karşın önceden önlem alınmadı.

Yeterli sayıda, Türkiye'nin coğrafi yapısına uygun  yangın söndürme uçağının, helikopterin, ekipmanın ve personelin  olmaması nedeniyle, yangınlara zamanında,  etkili müdahale bulunulmadı. Yangınlar, afete dönüşmüş, binlerce hektar alan yanmış, yerleşim alanları boşaltılmış, telafisi imkansız tahribatlar ve can kayıpları oldu.

Hükümet yetkilileri,  yangınlar başladığından bu yana krizi yönetemedi, yangının nedenleri, neden etkin müdahale edilemediği, yangın sonunda halkın mağduriyetlerinin nasıl giderileceği, yangın alanında kalan Milas Kemerköy Termik Santrali konusunda çelişkili açıklamalarda bulundu. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili ve Çevre Komisyonu üyesi Murat Çepni, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemir'li ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a verdiği soru önergeleriyle konuyu Meclis gündemine taşıdı. 

Pakdemirli'ye yöneltilen sorulardan öne çıkanlar şöyle: 
"Yanan ormanlık alanların imara açılması Anayasa'ya aykırı olmasına karşın 2007 yılında Bodrum Yalıkavak'ta yaşanan yangınından sonra bölgede otel yapımına izin verilmesi kamuoyunda bu konuda endişeleri arttırmıştır. Yanan alanların kesinlikle orman vasfı dışına çıkartılmaması, imara açılmaması için gerekli çalışmaları yapacak mısınız?
Bakanlığınız verilerine göre 2014 yılından bu yana 32 hektarlık orman alanında 15 turizm tesisi için izin çıkmıştır. Ormanlık alanda turizm tesisinin yapımına izin verilmesinin gerekçesi nedir?
Çevre Mühendisleri Odasının açıklamasına göre, Muğla orman alanlarının yüzde 65'ine maden ruhsatı verilmiştir. Yangından sonra bu oran arttırılacak mıdır? Ormanlık alanlara maden ruhsatı verilmemesi ve verilen ruhsatların iptali için girişiminiz olacak mıdır? Bu konuda ilgili Bakanlık ile işbirliği yapacak mısınız?"

Kurum'un yanıltması için sorulan sorulardan da öne çıkanlar şöyle: 
"Türkiye genelinde olası yangınlarda termik santrallerin neden olacağı zararlar ve bu zararların engellenmesine yönelik çalışmanız olacak mıdır? Termik santrallerin denetimleri ne şekilde yapılmaktadır?
Yangın nedeniyle oluşan zararlı gazların olası halk sağlığı sorunlarına neden olmaması için ne gibi önlemler almaktasınız? Bu konuda ilgili Bakanlık ile işbirliğiniz var mıdır Kemerköy Termik Santralinde, çevreye zarar verecek ne kadar kömür ve diğer yanıcı madde bulunduğu bilgisi kamuoyu ile paylaşılacak mıdır?
İklim krizine etkisi ve kömür madenleri yüzünden de mevcut orman varlıklarını yok eden termik santrallerin kapatması için bir plan yapıldı mı?
Günlerdin devam eden orman yangınlarından sonra, termik santralin kömür sahasının genişletilmesi için İkizkoy'deki Akbelen ormanının kesilmesine hala izin verecek misiniz?"